Skolan kan vara trygghet och mat i magen

Insändare2023-01-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart är skollovet slut för eleverna. Då måste skolan göra vad de kan för de barn som inte fått fira jul som alla andra. Det finns barn, vare sig vi vill eller inte, som haft en jul de inte vill minnas. Kanske har det varit bråkigt mellan vuxna i familjen, kanske har de inte fått någon julklapp och kanske har de inte ens fått äta sig mätta. Det är enkelt att säga att alla barn har rätt till en fin jul, men verkligheten är inte alls sådan. Visst finns det hjälporganisationer som delar ut både mat och julklappar, men inte alla vågar sig dit av rädsla för att bli anmälda att inte kunna ta hand om sina barn. Eller så känner de djup skam.

Nu när barnen ska tillbaka till skolan ska det berättas om julen. Men det finns barn som inget har att berätta eller inte vill/vågar berätta om hur de har det hemma. 

Snälla, ta inte upp jullovet på lektionerna, så kan du hjälpa dessa barn att inte känna sig utanför. De tycker säkerligen att det är skönt att skolan börjar igen. Då får de tryggheten i skolan under dagen och mat i magen.