Skolan har blivit en affärsverksamhet

Snart 30 år senare ser vi ett friskolesystem som utarmar kommunala skolor och bidrar till segregation, menar insändarskribenten.

Snart 30 år senare ser vi ett friskolesystem som utarmar kommunala skolor och bidrar till segregation, menar insändarskribenten.

Foto: Alexander Olivera/TT

Insändare2022-01-28 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1992 införde Bildt-regeringen skolpengen och friskolornas intåg i skolsystemet ökade raskt. Snart 30 år senare ser vi ett friskolesystem som utarmar kommunala skolor och bidrar till segregation. 
Systemet och lagstiftningen har gjort skolan till en affärsverksamhet som ger rätten till växande skolkoncerner och utländska investerare att plocka ut vinster via våra skattepengar, pengar som är avsatta för samhällsuppdraget skola. Den rätten väger tyngre än våra skolbarns rätt till en god och likvärdig utbildning.
Olika opinionsundersökningar visar att majoriteten av svenskarna inte vill att skolan ska vara en marknad där maximal lönsamhet står högst på agendan.
Varför accepterar vi då att våra politiska representanter, de som fått vårt förtroende, inte verkar enligt våra önskemål.
Du politiker! Vad är det som gör att du hellre lyssnar till friskolelobbyister än till dina egna väljare?