Skjut inte raketer innan nyårsafton – tänk på djuren

Insändare2021-12-29 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snälla ni som införskaffat raketer och fyrverkerier inför nyår, vänta med att skjuta dem till nyårsafton. Skjut inte några raketer/fyrverkerier dagarna innan nyårsafton och sen på nyårsafton och några dagar in på det nya året. 

Har ni någon gång sett en livrädd hund eller katt (eller annat djur med för den delen) eller till och med livrädda barn och vuxna? Både djur och människor som blir så rädda att de skakar, skriker i panik, gråter, knappt går att lugna ner med mera. Om ni har sett det så förstår ni kanske nu varför jag skriver detta inlägg och ber er vänta till nyårsafton och endast skjuta då, de ska ni väl klara av? 
För en skotträdd så blir de här dagarna (när de kan smälla precis när som helst) till en plåga. En smäll kan vara tillräckligt för att förstöra flera timmar framöver!

Jag hoppas att det inte är vuxna människor som går runt och skjuter raketer/fyrverkerier (så det ekar mellan husen både på dagar, kvällar och nätter) så här dagarna innan nyår. Därför ber jag föräldrar till tonåringar, köp inte ut raketer och smällare! Flera nätter i rad har jag vaknat runt klockan 02–03 av att någon/några skjuter raketer och jag har ett skotträdd djur (precis som så många andra). Paniken som finns där önskar jag ingen! Tänk inte bara på er själva.