Håll koll på vad era barn gör på sociala medier

Hela 60 procent av alla ungdomar i det svenska samhället upplever att de har ökad ångest på grund av sociala medier. Föräldrar, sluta blunda för verkligheten, menar insändarskribenten.

Ni vuxna tror att era barn själva kommer att berätta om vad de har varit med om på nätet? Självklart inte. Det är så enkelt som att bara ställa frågan: “Hur har det varit på nätet i dag”, menar insändarskribenten.

Ni vuxna tror att era barn själva kommer att berätta om vad de har varit med om på nätet? Självklart inte. Det är så enkelt som att bara ställa frågan: “Hur har det varit på nätet i dag”, menar insändarskribenten.

Foto: Erik Nylander/TT

Insändare2023-05-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu så använder nästan alla barn sociala medier. Barn ska vara ute och leka, inte sitta inomhus framför skärmar och hänga på sociala medier och ständigt jämföras med andra? 

Näthat är vanligt och skadar barnen. Dessutom så matas små barn dagligen med skönhetsideal och falska bilder av verkligheten! Ni föräldrar måste hålla koll på vad era barn gör på sociala medier och vad de blir utsatta för. Låt inte barnen ha sociala medier över huvud taget och håll koll vad barnen gör ute på nätet. En lösning är att vi höjer åldersgränserna så att barnen är mogna själva att tänka kritiskt och inte tro att allt är verklighet. 

För det första så har psykisk ohälsa bland barn och unga blivit allt vanligare. Barnen möter dagligen jämförelser med andra och hat på sociala medier eftersom att det är betydligt lättare att skriva hat genom nätet i stället för att säga det personligen. Allt hat gör att man tillslut tror att man inte är tillräcklig hur man än ser ut eller hur man är, vilket skapar osäkerhet och tillslut psykisk ohälsa. Något som i sin tur kan leda till ätstörningar och depressioner. Hela 60 procent av alla ungdomar i det svenska samhället upplever att de har ökad ångest på grund av sociala medier. Föräldrar, sluta blunda för verkligheten!

Utan sociala medier så skulle inte barnen sitta isolerade inne på sina rum framför sina skärmar. Den ökade skärmtiden resulterar i mindre sömn och andra hälsoproblem. Det kan även bli svårt att nå godkända resultat i skolan. 

Nätet är allt annat än en trygg plats för barn att befinna sig på. På sociala medier så finns det många extremt sjuka människor som använder det för att utnyttja barn sexuellt. Efter några chattar så har en okänd människa hotat till sig nakenbilder av ditt barn som kanske kommer ligga fritt ute på internet inom snar framtid? Det sker alldeles för många sexualbrott om dagen på nätet mot barn i Sverige, ska det ens behöva hända sådana här saker innan ni vuxna ska reagera? Kanske är det ditt barn som drabbas?

Jag kan garantera att ingen av er har fullständig koll på vad ditt barn gör på nätet. Ni vuxna tror att era barn själva kommer att berätta om vad de har varit med om på nätet? Självklart inte. Det är så enkelt som att bara ställa frågan: “Hur har det varit på nätet i dag”? Det krävs en förändring nu, skärp er alla föräldrar! Låt barn få vara barn!