Skärp er, tänd bakljuset på era fordon

Det är allt för vanligt att bakljusen inte är tända, trots att det är mörkt och ibland regnigt och dimmigt ute på vägen, skriver en förare.

Vad gäller om en olycka sker som är föranledd av saknat bakljus, undrar insändarskribenten.

Vad gäller om en olycka sker som är föranledd av saknat bakljus, undrar insändarskribenten.

Foto: Claus Gertsen /TT

Insändare2024-02-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en mörk och regnig höstkväll. Jag kör på en 2+1-väg och har en bil framför. När det blir fritt att köra om så svänger bilen framför mig ut och kör om framförvarande. Då blir jag förvånad! Bilen som blir omkörd har inga röda ljus tända bakåt. 

Oj, tänkte jag, har föraren inte något ljus framåt heller? Hur kan man då köra utan att se vad man gör. Någon kilometer senare kan jag köra om och konstaterar att visst har han ljus framåt. Har han inte observerat att bakljuset inte funkar?

Senare har jag fått veta att nya moderna fordon är konstruerade så att när man slår på ljuset framåt så tänds per automatik inte några bakljus. För att det skall ske måste man manövrera ljusen framåt på ett särskilt sätt. Mycket märkligt! Hur har en sådan funktion kunnat bli godkänd av berörd myndighet?

Senare har jag sett och konstaterat att det är allt för vanligt att bakljus inte är tända, trots att det är mörkt och ibland regnigt och dimmigt ute på vägen. Eftersom funktionen inte är olaglig så måste förare av moderna fordon skärpa sig! Vad gäller om en olycka sker som är föranledd av saknat bakljus? Gäller din försäkring då? Det är ändå förbjudet att sakna bakljus! 

Själv kör jag en bilmodell av årgång 2014 och när jag slår på lyset så tänds allt även bakåt.

Så lyder lagen:

Halvljus och baklyktor ska vara tända när du kör i mörker, gryning, skymning eller väder som påverkar sikten, till exempel regn, dimma och snöfall. Att köra med släckta baklyktor i dessa omständigheter kan ge böter om upp till 3 000 kronor. (11 januari 2024)