Svar på nyhetsartikeln "Flera bostäder på höjden när centrum ska förändras" (16/6):
En stor och vacker bild på Correns framsida vittnar om framtidsplaner för vår stad. Politiker, tjänstemän, fastighetsägare och näringsidkare har enats om att Linköping skall bli en attraktivare mötesplats för Linköpingsbor och besökare. En tätare stadskärna med högre hus, folkmyller, liv och puls i bottenvåningarna skall möta besökarna.
Men var finns studerande, löntagare och pensionärer i detta framtidståg? Det så kallade ”vanliga folket”, som det heter med en politisk term, som bor i hyreslägenheter, bostadsrätter och villor i förorterna eller i låga hus och gårdar på den levande landsbygden. De som skall besöka stadens hjärta; handla, äta, förnöjas, trivas och umgås. De som kanske skall flytta in till stadens höghus och bo på sjunde, åttonde, nionde, tionde eller elfte våningen. De som skall ta hissen ner för att köpa sin frukostfralla eller middagshamburgare och sedan ta hissen upp igen.
Varför vänta med folkmyller i stadskärnan tills dessa höghus är byggda? Varför inte pröva snabbare och billigare möjligheter redan i dag? Får jag vända upp och ner på det vackra stadspusslet och fylla det med nya bitar med verkligt innehåll? Jag vill gärna behålla det fina slagord som står med versaler: Tillsammans i livsvänlig framtidsstad. Kanske kan det bli Linköpings nya slogan?
Pusselbitarna kan möjligen se ut så här:
1. Vi arbetar mot fria bussresor inom kommunen (börjar med lördagar).
2. På samma sätt gör vi med fria bilparkeringar på nuvarande platser.
3. Under lördagar är det kostnadsfritt att bedriva torghandel.
4. Viktiga butiksetableringar prioriteras.
5. Besökare skall mötas av vackra och intressanta infarter (Vallarondellen, som numera är helt ointressant kan få en liten fårhjord och en vacker skylt, som talar om att det finns flera djur på Valla gård.)
6. Vi planerar för flera vackra träd, välskötta planteringar, öppna torg, intressanta skulpturer och sköna soffor att vila på.
7. Gatumusikanter får ett bidrag från kommunen om de finns i stadskärnan vissa dagar.
8. Våra välbesökta stadsguidningar utökas med kartor för intressanta promenader på egen hand inom staden (historia, konst, natur och så vidare). Kartor och broschyrer finns att hämta på turistbyråer.
9. Vi fortsätter utvecklingen mot Stångån med promenadstråk, båtplatser och guidade turer.
10. Det blir flera gågator fria från bilar och elscootrar.
Linköping är särpräglad, som en stor småstad på slätten där domkyrkans torn leder oss rätt, och borde utvecklas med detta som förebild. Eller som Lars Winnerbäck uttrycker det:
Det finns en tätort på en slätt
Ett kyrktorn sträcker sig mot himlen
som en tiggare under slummen
Du ser det från den stora vägen
Tiggaren och uteliggaren där på domkyrkans golv bör vi också tänka på. I detta liv kommer han förmodligen aldrig upp till elfte våningen.