Ska husdjuren få följa med till skyddsrummen?

Enligt lag är våra husdjur förbjudna i skyddsrummen, skriver en djurägare.
Enligt lag är våra husdjur förbjudna i skyddsrummen, skriver en djurägare.

Inte svårt för ryssarna att inta Sverige, för vi är redan osams angående skyddsrummen och husdjur, menar insändarskribenten.

Insändare 26 mars 2022 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr har vi blivit tvungna att kolla över våra möjligheter att fly till skyddsrum i denna tid av oro och krig i vår närhet. Aldrig hade jag trott att jag skulle vara tvungen till det. Nu "rasar" diskussioner på olika sidor på sociala medier hur vida husdjur ska få följa med till skyddsrummen. Som lagen är nu så är de förbjudna. Många är allergiska och platserna få som de är. 

Jag har själv katt så jag har fullförståelse för de känslor som djurägarna känner. Vill inte ens tänka på att tvingas lämna vår katt ensam hemma i ett sådant läge, men människor måste få gå före hur ont det än gör. En katt eller hund har ju även behov av att kissa och bajsa. Ska kattlådor med? Inte vill jag att hundar ska kissa vare sig det är i behov eller som revir inne i skyddsrummet. Tänk er lukten! Inte alla husdjur är vana att umgås med andra katter/hundar. Vilket skällande det kommer bli. Jag har läst att många i stället skulle välja att stanna med sina djur och det är ett fritt val. 

Själv har jag funderat på vad vi skulle göra då vi inte bor med källare. Jag skulle ställa ut mycket olika skålar med mat och vatten och se till att det fanns likt någon koja hon kunde krypa in i. En fråga vi bör ställa oss är vid vilken gräns husdjur skulle dras. Det finns de som skulle göra allt för sin hamster, sina ormar, spindlar fåglar med mera. Skulle de också vara välkomna likt hundar och katter som många tycker? 

Inte svårt för till exempel ryssarna att inta Sverige för vi är redan osams angående skyddsrummen och husdjur. Vad kommer vi sedan bli oense om? Vi måste stå enande och inte emot varandra.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa