Svar på Carina Glennings krönika "Jag gjorde slut med min ovaccinerade frisör?" (30/12):
En person som gör skillnad på folk och gör det i egenskap av journalist av alla yrken. Det är lite obehagligt när man med sin tidnings hjälp går ut med uppmaning om att skylta upp vilka som är vaccinerade eller ej och ser inte uppmaningen i större perspektiv än att göra slut med sin frisör. Det är allas rätt ha sina egna åsikter och det är, än så länge, också vår rätt att bestämma huruvida man vill vaccinera sig eller ej.
Jag tänker att det ligger i farans riktning att i nästa steg sätta upp anslag på fönstren där det inte finns vaccinerade frisörer eller massörer. Man kanske kan tänka sig ett litet märke på de som inte är vaccinerade eller liknande så att du ser vilka som är farliga för dig, bara så att du alltså ser vem som är vem. På riktigt, har vi inte lärt oss ett endaste dugg under de 80 år som förflutit sedan förra gången man satte upp anslag eller målade på skyltfönster? Tycker vi så här i backspegeln att AIDS- hetsen på 80-talet var förnuftig och korrekt med avståndstagande till smittade, deras familjer och verksamheter, hoppas inte du tycker det men finns paralleller i ditt resonemang om märkning av grupp.
Jag bedriver en verksamhet med bland annat massage som du tar som exempel och det sista jag kommer att verka för på vår klinik är att göra skillnad på folk. Hos oss kommer det inte att komma upp skyltar som utmärker oss som en vaccinerad plats av det enkla skälet att vi inte kräver av våra medarbetare att de är vaccinerade, de nyttjar den rättighet vi ännu så länge har. Det skall också nämnas att vi aldrig skulle göra skillnad på om våra kunder är vaccinerade eller ej. Vi har en klinik med terapeuter som gjort, och gör, stordåd med alla hemmajobbande kroppströtta personer under 2020–2021 och vi gör alltså ingen skillnad på våra terapeuter så här gör du dig icke besvär, du kan ju råka ut för en farlig icke vaccinerad terapeut. Du vet förresten att du kan smittas av en vaccinerad massör eller frisör!?
Vad gör vi då med alla ”omoraliska” näringsidkare som inte har denna ok skylt i fönstret? Jag menar de får ju klappa igen sin verksamhet om ingen anlitar deras tjänster så vi ska kanske passa på att samla dem på ett och samma ställe utanför gemenskapen någonstans, bara som en oskyldig säkerhetsåtgärd alltså. Det är ett antal decennier sedan nu men vi är med din syn på det hela på väg mot ett håll som man inte trodde var möjligt att gå mot igen.
Mitt inlägg kanske kan synas som en stark reaktion på din skrivning om att göra slut med en frisör, att det är att överreagera, men jag tycker att man oavsett vaccinerad eller ej måste kunna se faran med alla smygförbud och exkluderanden som startat, och ökar. Den här insikten verkar det vara dåligt med generellt.
På tal om det så noterade man på nyheterna i dag att kommunen vill införa vaccintvång hos sina anställda, jaja där ser man … Jag är själv vaccinerad men är inte dummare än att jag ser vartåt det lutar. Jag hoppas slutligen att du inte fortsatt får Correns hjälp att propagera för särskiljning av människor, Glenning.
Conny Swenson
Svar från Corren:
Du har helt rätt i att beslutet att vaccinera sig är upp till var och en. Det Carina Glenning framför i krönikan är att hon vill att de som jobbar i människors närhet ska vara tydliga med om de är vaccinerade eller inte eftersom hon tycker att vi alla ska göra allt vi kan för att minska smittspridningen. Enligt Folkhälsomyndighet är vaccination det bästa sättet att undvika spridning av covid. Ovaccinerade löper en större risk att smittas av covid och att smitta andra. Personer som inte är fullvaccinerade bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre och särskilt undvika nära kontakter med dem.
Krönikeformen är en åsiktstext, och det är sin egen åsikt hon framför i tidningen. Precis som vi publicerar din åsikt i dag.
Det jag märker är en allt större polarisering i frågan, och det är oroväckande för demokratin. Jag är helt övertygad om att det är viktigare än någonsin att vi fortsätter diskutera och uttrycka våra åsikter, i stället för att våra vägar skiljs åt för att våra åsikter gör det. När alla tycker lika, blir inte så mycket nytt tänkt.
Maria Kustvik, chefredaktör