Självklarhet att ställa in årets Vinterljus

13 december tänds åter Linköpings Vinterljus. Det sker i en tid när en pandemi får kultur- och idrottsevenemang att gå på sparlåga.

Ljusinstallationen på bilden var en del av Vinterljus i Trädgärdföreningen ett år.

Ljusinstallationen på bilden var en del av Vinterljus i Trädgärdföreningen ett år.

Foto: Fanny Miles/Arkiv

Insändare2020-11-28 08:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vinterljusets syfte är att skapa trygghet och naturliga mötesplatser i Linköpings innerstad. Dessa ljusdekorationer ska också ge kommunens invånare en uppskattad upplevelse.

Linköpings Vinterljus är en kommunal miljonsatsning som på ett fåtal år har blivit så etablerad att den numer förefaller vara en självklar del av stadens jultraditioner. Denna vinter genomför Linköpings kommun visserligen arrangemanget med vissa restriktioner. Exempelvis sker ingen invigning. Det kommer också att finnas både värdar och skyltar som påminner besökarna om att hålla avstånd. Kommunen framhåller också att alla som besöker Vinterljus måste ta sitt eget ansvar.

Det är dock högst troligt att Linköpings Vinterljus kommer att uppfattas som ett slöseri med skattemedel. Evenemanget sänder också en motsägelsefull signal till kommunens invånare som under de rådande coronarestriktionerna knappast bör lockas till Linköpings innerstad.

Linköping kommuns syften med ljusdekorationerna är således knappast aktuella denna vinter. Offentliga mötesplatser ska nog inte lysas upp för att locka folk.

Att ställa in årets Vinterljus bör vara en självklarhet. I dessa coronatider vore detta en naturlig ekonomisk besparing.

Det viktigaste är dock att minska smittspridningen. Om Linköpings kommun verkligen vill bidra till folkhälsan vore det ganska enkelt att avstå från att tända stadens Vinterljus.