Se till att ny elflygsfabrik etablerar sig i Linköping

Elflygplanstillverkaren Heart Aerospace är på jakt efter ny placering av sin fabrik. Detta borde ringa i klockorna hos ledande politiker i Linköping, menar insändarskribenten.

Linköping har en helt ny landningsbana, ett utvecklingskluster som fokuserar på flygteknik (Cavok District), Linköpings universitet och sist men inte minst, Saab som är en delägare i Heart Aerospace, menar insändarskribenten.

Linköping har en helt ny landningsbana, ett utvecklingskluster som fokuserar på flygteknik (Cavok District), Linköpings universitet och sist men inte minst, Saab som är en delägare i Heart Aerospace, menar insändarskribenten.

Foto: Jarl Asklund

Insändare2023-02-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra veckan meddelande Heart Aerospace, en ny svensk flygplanstillverkare att det blir ingen elflygplansfabrik för Heart Aerospace i Göteborg. Så nu är man ute på jakt efter en ny placering av en fabrik för elflygplanstillverkning som kommer att generera 500 nya arbetstillfällen. Detta borde ringa i klockorna hos ledande politiker i Linköping som borde jobba stenhårt med att se till att Heart Aerospace etablerar sig i Linköping.

Linköpings förutsättningar är som handen i handsken. Linköping har en helt ny landningsbana, ett utvecklingskluster som fokuserar på flygteknik (Cavok District), Linköpings universitet och sist men inte minst, Saab som är en delägare i Heart Aerospace.

Linköping har erfarenheten, kunskapen och kompetensen. Vi har kunnat läsa om tidigare förfrågningar till kommunen där till exempel Kriminalvården ville etablera en ny verksamhet, men kommunen var snabbt ute och tackade nej. Vi kan läsa om hur kommunen inte var med och tävlade om en batterifabrik som på sikt genererar flera tusen nya arbetstillfällen. 

Politiker har inte haft viljan att få till nya etableringar. Det måste ske en förändring, nu har vi tillfället att utveckla Linköping som flyghuvudstad och som Chat GPT sammanfattar det nedan:

Linköping är en av Sveriges mest välutvecklade industriella städer och har en stark tradition inom teknik och ingenjörskonst. Flygindustrin har haft en stor roll i stadens utveckling och har skapat många arbetstillfällen och bidragit till den ekonomiska tillväxten. Företag som Saab har haft en central roll i utvecklingen av flygteknologi och har samarbetat med andra ledande företag inom branschen för att fortsätta utveckla avancerade flygsystem.

Linköping City Airport är en viktig infrastruktur som ger möjligheter för både affärsresenärer och turister att enkelt resa till och från staden. Flygplatsen har också en viktig roll i att stödja den lokala flygindustrin och bidra till den ekonomiska tillväxten i området.

Genom sin starka flygindustri och välutvecklade flyginfrastruktur är Linköping en viktig flyghuvudstad i Sverige och en plats med stor potential för fortsatt tillväxt och utveckling.