Se över hela statsapparaten – få miljarder över

Två luttrade seniorer kommer med förslag från parkbänken som skulle ge miljarder över till svenska folket, menar de.

Två luttrade seniorer kommer med förslag från parkbänken som skulle ge miljarder över till svenska folket, menar de.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2023-12-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är ett par luttrade seniorer. Vi föreslår med tanke på de kärva tider vi har framför oss med miljardunderskott överallt:

* Se över hela statsapparaten med alla myndigheter, styrelser, departement, utredningar, etcetera (automatiska höjningar av arvoden till exempel).

* Höj riksdagsspärren till 6 procent. Det ger effektivitet med mindre antal partier som kan komma överens – förhoppningsvis. Vi slipper "pajkastning" mellan smått och stort!

* Se över Sida med över 50 miljarder i budget. Redovisa öppet resultatet av vad som "delas ut".

* Ta bort generaldirektörers förmåner med garanterad anställning och ersätt med vanlig chefstitel och osäker anställning. Då får vi ansvar och effektivitet.

* Alla "chefsroller" måste inte heta direktör och få bilförmån. Det verkar ha gått inflation i titelstatus (enhetsdirektör, sektionsdirektör, avdelningsdirektör ...).

* Ändra på kommuner, landsting och regioner till nationella instanser.

* Se till att public service använder sina nu "säkra" pengar från skattsedeln till högre kvalitet på program och personal. Redovisa vad pengarna användes till. 

* Riksrevisionens påpekande måste få effekt och inte bara svaret "vi skall se över".

* Elförsörjningen bör få handlingskraftig prissättning nationellt (som exempel har Linköping 80 små kraftverk som Bixia upphandlar med mera och ger flera prisnivåer innan det når slutanvändaren).

* Gör något på riktigt åt den eftersatta järnvägsstrukturen i Sverige – med mera, med mera.

Om något av ovanstående kunde bli verklighet så kommer Sverige ha miljarder att använda till folket i Sverige. Och kanske gratis buss i Linköping för seniorer!