SD:s trollfabrik – ett hot mot samhället

SD försöker avfärda allt som "humorkonton" men det är värt att notera är att memes, humor och ironi är verktyg som gärna används av påverkanskampanjer, menar insändarskribenten.

Att enbart kräva att SD ska be om ursäkt och sluta upp att trolla anser jag inte är tillräckligt, menar insändarskribenten.

Att enbart kräva att SD ska be om ursäkt och sluta upp att trolla anser jag inte är tillräckligt, menar insändarskribenten.

Foto: Tim Aro/TT

Insändare2024-05-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Myndigheter som Säpo och Myndigheten för psykologiskt försvar har under en längre tid varnat för det högst reella hotet från påverkanskampanjer på nätet, till exempel den så kallade LVU-kampanjen.

TV4 kan nu visa hur Sveriges näst största parti, SD, som dessutom är avgörande för regeringskoalitionen, ägnar sig åt desinformation och påverkan via sin trollfabrik. Man använder helt enkelt samma metoder som främmande makt gör för att påverka och skada vårt samhälle. I reportaget i TV4 så talar SD till och med om nyttja den pågående LVU-kampanjen.

SD försöker avfärda allt som "humorkonton" men det är värt att notera är att memes, humor och ironi är verktyg som gärna används av påverkanskampanjer. 

Att enbart kräva att SD ska be om ursäkt och sluta upp att trolla anser jag inte är tillräckligt. Övriga regeringspartier måste reagera på så sätt att det kostar SD politiskt inflytande. Annars visar det på två saker:

1. Att man inte bryr sig om hur dessa metoder påverkar det svenska samhället, både på kort och lång sikt.

2. Att det inte finns några "röda linjer" gentemot SD. Regeringsmakten går före allt.