Sätt skyltarna vid konstverken

Sätt skyltar intill konstverken, önskar museibesökaren.

Sätt skyltar intill konstverken, önskar museibesökaren.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2022-07-23 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var på vårt nyrenoverade museum i mitten av juli och blev besviken, inte på innehållet i museet men på sättet föremålen visades.

För det första att orientera sig i museet var ett äventyr i sig. Man fick visserligen en broschyr med en dålig karta i receptionen, men med tanke på alla smårum och prång så borde det enligt mitt förmenande finnas färgade linjer på golvet (a la sjukhuset) med rekommenderade rutter och dessutom utanför varje rum/prång finnas en skylt som talar om vad man kan förvänta sig att se där.

Sen förväntar jag mig att det till nästa besök att vid varje monter finns en tydlig skylt som talar om vad jag ser i montern och inte de mörka svårlästa texterna vars läsbarhet försvårades ytterligare av det dunkla ljuset i en del rum.

När man kom till konstavdelningen, som i sig var sevärd, förväntar jag mig att vid nästa besök finna de upplysande texterna om respektive tavla vid respektive konstverk och inte på en lista vid sidan om. Som det nu är måste man gå mellan konstverket och upplysningslistan vilket, om man är intresserad av fler konstverk, gör att man får man gå mycket fram och tillbaka. Promenera är visserligen bra motion, men museer är inte platsen jag tänker på i första hand som motionsområde!