Satsa pengar på skolan – inte på nya fängelser

Förhindra att unga hamnar i kriminalitet genom att se till att de klarar skolan, menar insändarskribenten.
Förhindra att unga hamnar i kriminalitet genom att se till att de klarar skolan, menar insändarskribenten.

Vad kostar ett år i fängelse för en person? Hur mycket skulle det räcka till i skolans värld, frågar sig insändarskribenten.

Insändare 9 juni 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu står stora nedskärningar av skola och barnomsorg för dörren runt om i landet. Hur är det möjligt att våra styrande politiker kan tro att 16 nya fängelser kommer att minska kriminaliteten i Sverige, om man samtidigt drar ner på de förebyggande insatser som sker i skola och förskola? Har någon enda forskare stöttat den prioriteringen? Nej! 

Att förhindra att unga hamnar i kriminalitet genom att se till att de klarar skolan och kommer in på yrkesutbildningar, samt att se till att det finns resurser nog att stötta och fostra barn och ungdomar i riskzonen är oomtvistat det som ger resultat. Det är en absurd och förljugen retorik som vill få oss att tro att 16 nya fängelser kommer att ge oss det goda samhälle vi vill ha. 

Om de pengarna placerades i skola och barnomsorg skulle vi få en fantastisk verksamhet som kunde ge alla barn det de behöver. Att förhindra att barn misslyckas i skolan och väljer andra vägar är oändligt mycket billigare, effektivare och humanare än att försöka bestraffa och reparera i efterhand. Vad kostar ett år i fängelse för en person? Hur mycket skulle det räcka till i skolans värld? Varför kan ingen säga att kejsaren är naken?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa