Svar på "Nu får elproduktionen tre likvärdiga ben", 24/3.
Man kan om man vill dela upp vilken produktion som helst i olika ben. Delar man upp elproduktionen i olika delar så måste det i Linköpings fall bli fyra. Trots att Linköpings kommun nyligen beslutade att bygga ut solkraften saknas denna i skribenternas sammanställning.
Jag har erfarenhet av vindkraften. Den är utmärkt när ingenting händer, det vill säga när inget går sönder. Om något går sönder blir den dyr, mycket dyr att reparera. Att överhuvudtaget placera ett komplicerat maskineri på den höjd (60-100 meter) som man rimligtvis måste göra i vindkraftens fall, är fel. Vid ett haveri i maskineriet uppstår stora kostnader på grund av att man måste nå maskineriet med både bemanning och utrustning. Det kräver ofta en lyftkran på plats.
Vindkraften avger ljud som gör att tornen med vindsnurror måste placeras så att boende inte blir störda. Detta gör att vindkraft kräver långa leveransledningar för elen.
Att satsa på vind är ett feltänk men ett förslag om man ändå bygger vindkraftverk är att placera solpaneler där man ändå ockuperat marken för elproduktion via vind. Solkraften har fler fördelar, den är ljudlös och kan placeras inom boendeområden i markhöjd och har nästan inga rörliga delar.
Solkraft kan vara småskalig och behöver inte stora dyra anläggningar eller långa leveransledningar. Båda vind- och solkraft är sårbara, när det inte blåser för vindkraften och för solkraft när solen inte skiner. Det enda rätta är att satsa på vattenkraften och komplettera med solkraft.
Pensionerad elingenjör