Satsa på gratis busskort till alla ungdomar

I Östergötland borde vi ge ut gratis busskort året runt till våra ungdomar.

En bra början för att minska många onödiga bilfärder skulle vara att ge ut gratis busskort till våra ungdomar, menar insändarskribenten.

En bra början för att minska många onödiga bilfärder skulle vara att ge ut gratis busskort till våra ungdomar, menar insändarskribenten.

Foto: David Einar

Insändare2022-03-16 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom att ta efter Söderhamns kommun och ge ut gratis busskort till barnen satsar vi inte bara offentliga resurser på dagens ungdomar, utan det är även ett försök att ta hand om och förbättra vår miljö. 

Att klimatet tar skada av antropogena klimatgasutsläpp som sker av till exempel bilkörning är inget nytt, men att vi inte kämpar mer för att minska våra utsläpp är konstigt. Politikerna diskuterar ofta hur man ska minska alla utsläpp men jag tycker det är upprörande hur lite de gör för att faktiskt bidra till att minska dem. Många bäckar små gör en stor å – därför skulle en bra början för att minska många onödiga bilfärder vara att ge ut gratis busskort till våra ungdomar, detta för att minska onödiga bilresor som föräldrarna måste göra. Föräldrarna hade även sparat tid på att slippa skjutsa sina barn, så det är inte bara ungdomar som tjänar på gratis busskort.

I dagens samhälle är den ökande psykiska ohälsan bland ungdomar ett stort problem, men att man inte arbetar för att motverka det är konstigt. Studier enligt Folkhälsomyndigheten visar på att den psykiska ohälsan bland ungdomar ökar, och på samma hemsida kan man även läsa om att sociala relationer är positivt för vårt välmående. Genom att ge ungdomar gratis busskort hade vi gjort en samhällstjänst genom att förenkla färden mellan vänner och även för barn med skilda föräldrar eller mellan andra relationer. Vi hade även gjort en samhällstjänst då vi ökar tryggheten bland ungdomarna genom att de inte behöver vara beroende av att deras telefon är laddad utan de kan ta sig hem utan att ringa någon och be om skjuts. 

Det vanligaste motargumentet mot gratis busskort till ungdomar är kostnaden regionen måste lägga på busskorten. Med tanke på att de är bra för vårt klimat och klimatet är ovärderlig borde det inte spela någon roll hur mycket offentliga resurser som detta kräver. Det borde även vara självklart, givet att det råder brist på offentliga resurser, att slopa alla onödiga projekt som till exempel en isbana mitt i stan eller belysning i stan under högtider, för att kunna finansiera gratis busskort till våra ungdomar.