Samma musik och torftigt prat – P4 har blivit trivial

1993 slogs Lokalradion ihop med Riksradion. Innan sammanslagningen var många som jobbade på lokalradion rädda för att detta skulle bli lokalradions död, och man kan säga att det delvis stämmer, skriver Carl-Christian Frunck.

Insändarskribenten föreslår att SR åter delas upp i Riksradion och Lokalradion.

Insändarskribenten föreslår att SR åter delas upp i Riksradion och Lokalradion.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2021-08-23 07:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En bra radiokanal som många lyssnar på varje dag är P4 Östergötland. Men det är också en kanal som har sina problem. Det spelas samma musik och det är alldeles för mycket torftigt prat från programledarna. Detta leder till att lyssnare stänger av eller byter kanal.

Detta är tyvärr inget nytt. Under årens lopp har många klagat på radions utbud, där bland annat den äldre publiken blir irriterad då de känner sig svikna av P4 Östergötland. 

Det typiska svar man får från cheferna på Sveriges Radios P4-kanaler är att prat och musik med lokalt flödesinnehåll fungerar alldeles utmärkt. Det visar tecken på att man inte vill förändra program och nyhetsverksamhet utan fortsätta tugga på med sömnlöst innehåll, vilket leder till att P4 Östergötland är en kopia av Radio Stockholm istället för en lokalkanal gjord för östgötar. 

Trots att Lokalradion inte har lagts ner, så är P4 i dag ganska menlös som lokal kanal. Den innehåller massor av program och inslag som inte är lokalt producerade och musiken blir vald från en lista som musikproducent har lagt ihop för den dagen.

När Lokalradion drog igång 1977 talades det om hur människor som aldrig kom till tals skulle få en röst i etern, att debatten skulle stimuleras och lokala kulturlivet få en given plats i programmen. Samt även att lyssnarna skulle bjudas på intressanta nyheter som Sveriges Radio aldrig fick syn på. Dessa visioner som en gång fanns försvann på grund av bristande resurser och hårda besparingskrav.

Jag anser att P4 i dag har blivit trivial och utslätad trots höga lyssnarsiffror. Men det är också djupt oroande på andra plan. Inte minst när dagstidningarna kämpar för sin överlevnad borde lokalradion kliva fram och bjuda på debatter, analyser, meningsfulla samtal, reportage och bevakning av musik, sport och kultur.

Därför har jag ett förslag som gäller för hela Sveriges Radio: Dela upp radion i Riksradion och Lokalradion igen, som det var tidigare. Denna förändring skulle inom SR löna sig på lång sikt. 

Det blir fler lokala program, mer varierade musikval och dessutom får varje lokalradiokanal bestämma över sitt eget innehåll och tablå, utan inblandning från Stockholm. Ta in detta förslag och fundera på saken. Jag tror många lyssnare skulle vilja höra orden: "Godmorgon Radio Östergötland ".

Carl-Christian Frunck, journaliststuderande vid Luleå Tekniska universitetet i Piteå

Svar

Det är tråkigt att Carl-Christian Frunck inte tycker att P4 Östergötland och P4 lever upp till hans förväntningar. Vi uppskattar synpunkter men känner här att vi behöver kommentera en del av den beskrivning av kanalen som ges då den inte stämmer. 

Tvärtom till det som påstås så är det laget på P4 Östergötland med redaktioner i Linköping, Norrköping och medarbetare som täcker hela länet som varje dag bestämmer vilket innehåll som ska höras i radio större delen av sändningarna under dagtid.

Det är en mix av de viktigaste lokala frågorna, den lokala sporten, kulturen och diskussioner om smått och stort i länet. Det är också lokalt som vi sätter mycket av musiken bland annat för att kunna ge lokala artister en möjlighet att höras i radio.
 


Att det lokala innehållet skulle betyda mindre för oss stämmer inte heller då det snarare är det motsatta som gäller. Sveriges Radio har medarbetare på plats på fler orter i Sverige än något annat medieföretag med 26 lokala kanaler och personal på 50 platser runt om i landet, där vi de senaste åren satsat ytterligare resurser på att förstärka P4 kanalerna runt om i landet.

De senaste åren har vi också använt oss av så kallade pop up-redaktioner vilket säkerställer att vi regelbundet har fysisk närvaro i alla Sveriges 290 kommuner. Detta gör att vi kan säkra att hela landet hörs, inte bara i P4 utan också i våra andra kanaler, program och poddar.

 

Under del av eftermiddagen i P4 sänds dock mycket riktigt riksinnehåll med Sveriges regelbundet mest lyssnade radioprogram, nämligen P4 Extra och Radiosportens sändningar och sena kvällar bland annat "Karlavagnen" där hela Sverige ringer in och deltar i programmet.

På helgerna hörs även favoriter som "Ring så spelar vi", "Melodikrysset" och "Svensktoppen". Samtidigt ger vi dygnet runt nyhetsuppdateringar både från Östergötland, Sverige och omvärlden. 

Vi är oerhört stolta över denna mix av lokalt och nationellt innehåll som kompletterar varandra. Och det gör även att ledningen av kanalen ligger delat mellan den lokala kanalen med sin kanalchef och medarbetare och olika ledningsfunktioner och riksprogram som finns och sänds från Stockholm, Göteborg, Malmö med flera andra orter runt om i landet. 

Jämfört med de senaste åren lyssnade ännu fler på Sveriges Radio under våren. Lika många lyssnade på P4, som därmed med bred marginal fortsätter vara landets största radiokanal med i genomsnitt 3,4 miljoner lyssnare ett genomsnittligt dygn. 

Lyssnare har alltså varken stängt av eller bytt kanal, som Carl-Christian Funck påstår. Det är vi förstås glada över och tror vi beror just på det breda innehåll vi kan erbjuda er lyssnare. 

Sofie Lycksell, kanalchef P4 Östergötland

Dan Granlund, utbudsansvarig P4