Säkra en pålitlig tillgång på läkemedel

Den skandalösa brist på medicinsktekniska produkter som drabbat flera regioner riktade uppmärksamheten på hur sårbara de funktioner är som använder sig av principen "just in time" för att förse oss med livsviktiga produkter.

Nationens läkemedelsförsörjning är kritisk för totalförsvaret, menar skribenterna.

Nationens läkemedelsförsörjning är kritisk för totalförsvaret, menar skribenterna.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Insändare2019-12-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läkemedel är kanske de mest kritiska och läkemedelsförsörjningen har utretts av Lunds universitet på uppdrag av Socialstyrelsen. Resultatet av studien är alarmerande. Vi upplever idag frekventa och ökande allvarliga bristsituationer De kräver alternativa lösningar som enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) tär på sjukvårdens resurser. 

Det kanske mest anmärkningsvärda är att de brister som nu finns uppstår utan att några större störningar sker hos oss eller i vår omvärld. En orsak är läkemedelsförsörjningens beroende av ett väl fungerande mycket komplext och sårbart globalt produktions- och transportsystem. 

Vissa läkemedel eller råmaterial till dem tillverkas till exempel bara i en enda fabrik i Kina eller Indien. De skall sedan transporteras med flyg världen över. En isländsk vulkan kunde stoppa flyget men det kan även strejker och oroligheter göra. Även beroendet av enstaka fabriker ger sårbarhetsrisker. Så uppstod till exempel brist på en kritisk antibiotika när en enda fabrik i Kina fick leveransproblem. 

Sverige skall nu bygga upp ett civilt försvar som skall fungera åtminstone tre månader även vid allvarliga konflikter i vår omvärld. Hur är då situationen idag och klarar vi att upprätthålla hälso- och sjukvårdsverksamheten oavsett påfrestning?

Utredningen konstaterar att ingen myndighet eller organisation har en samlad överblick eller ansvar för hur läkemedelsberedskapen är i Sverige. Varken grossisterna eller regionerna har krav på lager i Sverige. Statliga beredskapslager saknas. Svaret på frågan är alltså givet.

Det är därför ytterst angeläget att regeringen prioriterar uppbyggnaden av en pålitlig tillgång på läkemedel och andra varor till sjukvården. Katastrofer inträffar även i fredstid. De ekonomiska problem som de flesta regioner har idag får inte hindra att läkemedelsförsörjningen säkras även vid yttre störningar. Nationens läkemedelsförsörjning är kritisk för totalförsvaret och därmed en statlig angelägenhet.

Ralf Holmér,  ordförande Moderata seniorer i Linköping
Joanna Sjölander, ordförande Moderatkvinnorna i Östergötland
Bo Lennhammar, överste
Sven Lindgren, f d landshövding
Lennart Watz, ambassadör
Magnus Redin, hemvärnsman