Så ska nya simhallen spara energi

I Tinnerbäcksbadet har flera åtgärder vidtagits för att minimera energiåtgången så mycket som är möjligt utifrån kostnad och maximal nytta, skriver projektchefen på Lejonfastigheter.

I anläggningen kommer värmen från duschvattnet att återvinnas via värmeväxlare, skriver projektchefen på Lejonfastigheter.

I anläggningen kommer värmen från duschvattnet att återvinnas via värmeväxlare, skriver projektchefen på Lejonfastigheter.

Foto: Pelle Johansson

Insändare2022-12-14 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Kort sagt" angående energibehovet i nya simhallen (9/12):

Tack för högaktuell frågeställning, inte minst mot bakgrund till kravet om minskade koldioxidutsläpp och dagens höga energikostnader. Precis som du nämner är simhallar energikrävande byggnader, något som har beaktats tidigt under projekteringen. Projektet uppfyller kommunens krav avseende rådande certifieringsnormer, där Tinnerbäcksbadet uppfyller nivå Miljöbyggnad Silver. 

I detta specifika fall har flera åtgärder vidtagits för att minimera energiåtgången så mycket som är möjligt utifrån kostnad och maximal nytta. I anläggningen kommer värmen från duschvattnet att återvinnas via värmeväxlare. Alla vattenarmaturer är dessutom rörelsestyrda för minimerande av vattenförbrukningen. 

På relaxavdelningens yttertak om cirka 1 200 kvm finns en solcellsanläggning installerad. Belysningsarmaturer för såväl inomhus- som utomhusbruk är av LED-typ, vilket även omfattar fasadskylten. Belysningsarmaturer som är monterade i lågfrekvent beträdda områden är närvarostyrda. Solinstrålningsskydd finns monterat för minimerandet av energiförbrukning kring komfortkyla. 

Leveransen av extern energi sker genom närproducerad energiförsörjning från Tekniska verken.