SÄ fÄr vi bÀttre integration i Linköping

Mitt förslag Àr att nÀr nyanlÀnda flyktingar kommer till Linköping och ska erhÄlla en lÀgenhet inom StÄngÄstadens bostadsomrÄde, sÄ skall man inte placera alla flyktingar i samma stadsdelar, menar insÀndarskribenten.

Se till att man blandar flyktingar i alla stadsdelar, med befintliga hyresgÀster, menar insÀndarskribenten.

Se till att man blandar flyktingar i alla stadsdelar, med befintliga hyresgÀster, menar insÀndarskribenten.

Foto: Peter Jigerström

InsÀndare2023-02-27 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Se i stĂ€llet till att man blandar flyktingar i alla stadsdelar, med befintliga hyresgĂ€ster. 

NÀr man bygger hyresfastigheter, sÄ skall de helst inte vara högre Àn tre vÄningar och max fem vÄningar, bland annat för att fÄ bÀttre vi-kÀnsla.

Sedan Àr det jÀtteviktigt att Linköpings kommun hjÀlper varje familj, sÄ att de fÄr det stöd och den hjÀlp som de behöver. Det skall vara pÄ familj- och individnivÄ och skall fortgÄ sÄ lÀnge som det behövs. Varje familj skall Àven fÄ hjÀlp med att fÄ e arbete alternativ sysselsÀttning, sÄ att man inte blir sittande i lÀgenheten. Detta gör att varje familj kommer att trivas mycket bÀttre.

För att fÄ till mera vi-kÀnsla, samhörighet och att det blir lugnare inom alla StÄngÄstadens bostadsomrÄden, sÄ skall StÄngÄstaden plantera frukttrÀd och iordningstÀlla för trÀdgÄrdsland inom alla "bostadsgÄrdar" (omrÄdet utanför varje hyresfastighet).

Inom alla "bostadsgÄrdar" skall man ha roterande samvarogrupper som skall ha sammankomster för till exempel vad man skall plantera i trÀdgÄrdslandet pÄ varje "bostadsgÄrd", schema för skötsel av trÀdgÄrdslandet, frukttrÀden och att ordna aktiviteter. Ett förslag pÄ aktivitet kan vara att ordna midsommarfirande, tipspromenader, dagsutflykter, till exempel svamp-, fiske-, badutflykter. Det skall sÄklart vara frivilligt att vara med i samvarogrupperna, men det blir ju bÀttre förutsÀttningar om alla hyresgÀster deltar. DÄ det gÀller frukt och kostnader för grönsaker, aktiviteter och utflykter, fÄr alla hyresgÀster inom varje "bostadsgÄrd" dela pÄ detta.

PÄ sikt tror jag att med alla dessa förÀndringar fÄr man mera vi-kÀnsla, ansvarstagande och samhörighet i varje "bostadsgÄrd". Med allt detta kommer varje stadsdel med tiden att bli betydligt lugnare, trivsammare och med mindre brottslighet, nÄgot hela samhÀllet tjÀnar pÄ.