S: Mycket att vinna på fria resor

Socialdemokraterna vill att Linköpings kommun erbjuder vissa fria resor för människor äldre än 70 år.

Socialdemokraterna vill att Linköpings kommun erbjuder vissa fria resor för människor äldre än 70 år.

Foto: Jeppe Gustafsson

Insändare2019-03-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköpings kommun borde införa någon form av fria resor för pensionärer över 70 år. Vi tänker att resorna ska gälla under lågtrafik då färre åker och det finns mer utrymme i kollektivtrafiken. Det finns så mycket att vinna om det här förslaget blir verklighet:

Många äldre besväras tyvärr av ofrivillig ensamhet. Förutom sämre livskvalitet kan den ofrivilliga ensamheten orsaka hälsoproblem, det förlorar både individen och samhället på. Här kan fria resor i kollektivtrafiken bidra till att fler äldre kommer ut, särskilt de kvinnor som inte annars kör bil. Vi behöver bryta isoleringen bland äldre och skapa delaktighet i samhället. Att kunna förflytta sig är en förutsättning för ett bra liv.

Vi tänker även på miljövinsterna. Liksom övriga Sverige behöver Linköpings kommun få över fler från bilen till kollektivtrafiken, det visar kommunens resvaneundersökning svart på vitt. Vår kommun har ett ambitiöst mål att bli koldioxidneutral 2025 och för att nå dit krävs olika åtgärder. Fria bussresor för äldre är en av många pusselbitar.

Det behöver inte bli dyrt. Flera kommuner har redan liknande erbjudanden där kostnaderna blivit fullt hanterbara.

För att det här ska bli verklighet har vi socialdemokrater nu lämnat in en motion till kommunfullmäktige.

Mari Hultgren (S)

kommunalråd i opposition

Mikael Sanfridson (S)

kommunalråd i opposition