Rutinerna på trygghetsboendet är vansinniga

Det betyder att man får larma till larmgruppen ute på stan resten av tiderna. Det är inget annat än kvalificerat vansinne då det tar betydligt längre tid för någon att komma som dessutom inte känner personen de kommer till, menar insändarskribenten.

Det heter ju trygghetsboende och då skall det väl vara det som man skall eftersträva, menar insändarskribenten.

Det heter ju trygghetsboende och då skall det väl vara det som man skall eftersträva, menar insändarskribenten.

Foto: Åsa Stubbfält

Insändare2024-02-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför har inte våra kommunalpolitiker kompetens och förstånd värt namnet? Hur kan man bestämma att trygghetsboenden i kommunen skall ha telefontider till ansvarig planerare? Tiderna på Bräcke diakoni Solrosen är 9–11 och 13–15 vardagar, samt 10–11 lördag och söndag. Det betyder att man får larma till larmgruppen ute på stan resten av tiderna. Det är inget annat än kvalificerat vansinne då det tar betydligt längre tid för någon att komma som dessutom inte känner personen de kommer till.

Personalen på boendet känner ju till de som bor där. Det heter ju trygghetsboende och då skall det väl vara det som man skall eftersträva. 

Om inte det här var nog så har våra kommunalpolitiker bestämt att man bara kan få städhjälp var 14:e dag och inte varje vecka. Det är ju en hjälp som man får betala för och vill man ha hjälp varje vecka skall man få bestämma det själv. Se till att ändra på de här dumheterna omgående. 

Här kan väl Michael Cocozza slå näven i bordet. Han brukar ju ha klart för sig hur saker och ting skall fungera.

"LGA"

Svar från Linköpings kommun:

Det ska vara enkelt att komma i kontakt med verksamhetschef eller planerare, om man behöver diskutera de insatser man har från hemtjänsten. Vissa verksamheter väljer att ha särskilda telefontider som ett sätt att säkerställa att personen är nåbar och inte uppbokad på annat håll. 

Om man behöver hjälp av hemtjänsten här och nu är det dock inte verksamhetschef eller planerare man ska ringa till. Då är det trygghetslarmet som ska användas. Dygnet runt, årets alla dagar, är larmcentralen bemannad för att kunna larma ut hemtjänsten.

Så till dina frågor om städning. Om man inte klarar av att städa sitt hem på egen hand kan man beviljas att få hjälp med det av hemtjänsten. Den som fyllt 80 år kan få städhjälp utan behovsprövning.

Underhållsstädning, som att sopa upp smulor, gå ut med sopor och torka av diskbänken ska ske löpande. Grundligare städning i form av damning, dammsugning och liknande utförs normalt varannan vecka. Hur mycket den enskilde Linköpingsbon betalar för detta beror på ens inkomster. Även personer med höga inkomster omfattas dock av maxtaxan. 

Hemtjänsten är skattesubventionerad och den enskilde betalar bara en del av den faktiska kostnaden. Därför är det inte så enkelt som att säga att var och en själv ska bestämma hur mycket städning man vill ha. Det måste vara behoven som styr hur vi använder våra gemensamma resurser inom välfärden.

Jonatan Hermansson (S), vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande