Rörande att se hur alla föräldrar kämpar

I den bästa av världar händer samma sak på vår dojo i nuvarande match. Det är beundransvärt och rörande hur alla föräldrar som kämpar har styrka likt "Cobra Kai" – för den är enorm, skriver en personal på Fredriksbergsskolan.

Föräldrarna gör en LaRusso-seger, oavsett utfall, för de är Miyagi do, skriver en personal på Fredriksbergsskolan med referenser till "Karate Kid"-filmen.

Föräldrarna gör en LaRusso-seger, oavsett utfall, för de är Miyagi do, skriver en personal på Fredriksbergsskolan med referenser till "Karate Kid"-filmen.

Foto: Hadeel Ibrahim/AP Photo

Insändare2023-04-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromkvällen tittade jag på ett avsnitt av "Cobra Kai". I en tillbakablick på "Karate Kid" får man se matchen mellan Johny Lawrence och Daniel LaRusso. ”Sweep the leg!”, Sensei Kreeses ord är skoningslösa. Lika skoningslös är Lawrence när han gör det, Sweep the leg, fast han vet innerst inne att det egentligen är fel. Han faller för grupptryck, för hans gäng som står bakom honom. Sweep the leg var inte heller regelrätt på dojon. LaRusso faller i stora smärtor. 

Det stod så klart för mig. Skolnedläggningarna är som kampen på dojon. Mina elever och deras föräldrar, jag och mina kollegor, det är ju vi som är LaRusso, Miyagi do. Vi kämpar dagligen för glädje, trygghet, tillhörighet och kunskap, och våra elever får plats på dojon, de lyckas för att vi tror på dem och för att de får vara med oavsett förutsättningar. Vi lär dem demokrati och rättvisa, att alla är lika mycket värda och att man har rätt att bli lyssnad på. Vi gör dem till starka och goda individer.

Vi stöttar varandra i kollegiet. Vi vet hur vi ska samarbeta för att lyckas tillsammans. Vi vet vad våra elever behöver för att lyckas mitt i alla svårigheter omkring dem i övrigt. Och i motsats till "Cobra Kai" vet vi att man behöver inte vara många på samma dojo, styrkan är kunskapen och tryggheten. 

Men så dyker Sensei Kreese och Johny Lawrence upp. De gör ”Sweep the leg”. Skoningslöst. Mina elever, deras föräldrar, jag och mina kollegor faller, i lika stora smärtor som LaRusso gjorde på dojon. ”No mercy! Strike first! Strike hard!” är Cobra Kais logga. #förvarjeelev är en bättre logga. Dock hjälpte inte den. Linköpings kommuns dojo kunde inte leva upp till den.

Efter Lawrence ”Sweep the leg” händer dock det oväntade. LaRusso reser sig upp, med fullt fokus på en sak, vinst för rättvisans skull. Han slår tillbaka. Lawrence faller. Seger till LaRusso. Det goda vinner. På sikt försonas de båda kämparna och Lawrence lär sig humanitet, rättvisa och demokrati. 

I den bästa av världar händer samma sak på vår dojo i nuvarande match. Det är beundransvärt och rörande hur alla föräldrar som kämpar har styrka likt "Cobra Kai" – för den är enorm! ”Strike first” blev det ensamrätt på, men ”Strike hard” och ”No mercy” – jadå! Föräldrarna gör en LaRusso-seger, oavsett utfall, för de är Miyagi do!