Riskerar läkemedel att hamna i fel händer?

Enligt Livsmedelsverket riskerar läkemedel att hamna i missbrukares händer, skriver en 65-plussare.

Enligt Livsmedelsverket riskerar läkemedel att hamna i missbrukares händer, skriver en 65-plussare.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-01-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Läkemedelsverkets förslag – dråpslag mot glesbygden" (11/1):

I en debattartikel skriver Apoteas vd och Early Birds vd om Läkemedelsverkets intention att försämra läkemedelsleveranser vilket de anser främst berör landsbygden. 

När jag ringer upp Läkemedelsverket och frågar om relevansen på framförda farhågor blir svaret att servicen inte skall försämras. Men, om det blir svårare att utföra leveranserna, då är väl risken stor att lönsamheten sjunker? Så blev det ju med varubrevsutdelningen för Postnord som i princip försvann av olönsamhetsskäl. På frågan om Läkemedelsverket gjort en konsekvensbeskrivning över hur drabbade kunder skall få godtagbart alternativ om Läkemedelsverket försämrar handelns villkor svarade Läkemedelsverket att det har inte utretts.

Anledningen till försämrade villkor är, enligt Läkemedelsverket, att läkemedel riskerar hamna i missbrukares händer med nuvarande system. Vi på landsbygden måste nu stötta våra leverantörer och tvinga Läkemedelsverket att utreda om fördelarna med deras förslag är större, för oss som använder systemet, än nackdelen att systemet kan befaras användas av missbrukare.