Riksfärdtjänst kräver framförhållning

Utredningen görs för att skapa rättssäkerhet, menar skribenten.

Riksfärdtjänst är inte detsamma som färdtjänst, det är två helt skilda lagstiftningar, menar skribenten.

Riksfärdtjänst är inte detsamma som färdtjänst, det är två helt skilda lagstiftningar, menar skribenten.

Foto: Thomas Möller

Insändare2020-11-05 08:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Hur ska man veta planeringen för jul?" (3/11):

Hej och tack för dina synpunkter. Vi förstår att man kan uppleva det som lång framförhållning för att ansöka om riksfärdtjänst.

Anledningen till att ansökan om riksfärdtjänst måste vara kommunen tillhanda senast 13 november har flera orsaker. 

Riksfärdtjänst är inte detsamma som färdtjänst, det är två helt skilda lagstiftningar. En handläggare måste utreda ansökan och fatta ett beslut i frågan. Utredningen görs för att skapa rättssäkerhet och inte godtycke vid beslutet.

Vid utredning om riksfärdtjänst prövas om den sökande kan genomföra resa med allmänna kommunikationer på egen hand med den hjälp transportföretagen ger. Om den sökande inte kan genomföra en resa på detta sätt kan sökande beviljas riksfärdtjänst med ledsagare. 

Om ansökan bifalls ska beslut om färdsätt avgöras. Ju senare en beställning görs desto färre platser finns att boka. Resor med riksfärdtjänst beviljas i de flesta fall med allmänna kommunikationer tillsammans med ledsagare. 

Färdsätt kan variera beroende på resmål. Linköpings kommun beslutar om datum, enligt önskemål vid ansökan, medan den sökande själv ansvarar för att kontakta beställningscentralen för riksfärdtjänstresor för att boka sin resa och vid bokningen också lämna sitt önskemål om avgångstid.

Alla som ska genomföra en resa med allmänna kommunikationer under julhelgen (22-26/12) måste vara ute i god tid för att vara garanterade biljetter för sin resa. Detta gäller för alla som vill resa kring jul, inte bara riksfärdtjänstberättigade.