Riksbankens skandalösa missbedömning slår hårt

Nu kommer notan för det svenska folket för denna huvudlösa penning- och finanspolitik som Stefan Ingves och Riksbanken har bedrivit - och den blir dyr, menar insändarskribenten.
Nu kommer notan för det svenska folket för denna huvudlösa penning- och finanspolitik som Stefan Ingves och Riksbanken har bedrivit - och den blir dyr, menar insändarskribenten.

Stefan Ingves och Riksbankens missbedömningar under lång tid har inneburit risk för nuvarande och kommande "skräckräntor".

Insändare 10 november 2022 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inflationen, bostadsbubblor, överbelåning och snabbt växande ekonomiska klyftor är resultatet av Riksbankens oförmåga och felaktiga prognoser. Något svenska folket kommer att få betala dyrt. Fiasko är inget överord. Alla och givetvis även de som inte bidragit till eller utnyttjat Riksbankens oförmåga kommer att drabbas.

Styrräntan har varit alldeles för låg under mycket lång tid och måste nu korrigeras med plågsamt stora räntehöjningar i rask takt. Det låga ränteläget har möjliggjort billiga lån som inte sällan gått till en kraftig överkonsumtion då det näst intill varit gratis att låna. För de som sparat har det inneburit nollräntor eller till och med minusräntor.
Att Riksbanken ytterst ansvarat för denna utveckling har knappt diskuterats. 

 

Nu kommer notan för det svenska folket för denna huvudlösa penning- och finanspolitik och den blir dyr. Dyr för staten och därmed oss skattebetalare i form av uteblivna reformer, skatter och avgifter. Dyr för oss som enskilda medborgare i form av kraftigt höjda räntor på boendelån men även på hyressättning och fortsatt hög inflation.

Det finns ekonomer som anser att en regel för styrräntans (tidigare reporäntans) storlek skall vara 1,5 faktor inflationen. Detta skulle innebära en helt obegriplig styrränta framgent på 15 procent vilket vi hade i slutet av 1991. Vad en sådan situation skulle innebära i dag borde få alla att rysa.

Vem bär då ansvaret för denna situation. Svaret måste bli Riksbanken och dess felprognoser, tidigare regering och storbankerna.
Vi medborgare kommer att få betala mycket dyrt!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa