Resorna ska vara så trygga som möjligt

Antalet resor i den särskilda kollektivtrafiken har minskat, i princip halverats, nu när många av våra resenärer följer Folkhälsomyndighetens rekommendationerna att stanna hemma och undvika sociala interaktioner så långt som möjligt.

Insändare2020-03-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Risk för virussmitta under färdtjänstresan?", 21/3.

Samtidigt har vi fler sjukskrivningar än vanligt bland förare och trafikledare. Antalet resenärer som behöver planeras i varje bil ändrar sig därför från dag till dag.

När våra trafikledare ser att det är möjligt kommer vi att sprida ut kunderna så att det blir färre kunder per bil. Detta är dock som det ser ut nu inte möjligt i den så kallade ”peak-tiden” då bland annat många skolresor görs. 

Vi gör inte heller några förändringar när det gäller resor till och från dagverksamheter, då tryggheten att åka med de man brukar åka med är viktig för många av dessa resenärer. 

Men för övriga resor jobbar vi för att ha färre resenärer per fordon än i vanliga fall. För resor till vården, så kallade sjukresor, har Region Östergötland tillfälligt beslutat att även bevilja ersättning för resa med egen bil för den som väljer det alternativet.

Vår ambition är alltid att erbjuda en så trygg resa som möjligt för våra resenärer. Och det allra viktigaste just nu är att alla tar sitt ansvar och inte åker med varken den särskilda eller den allmänna kollektivtrafiken om man har några förkylningssymptom. Samma sak gäller givetvis förarna, att inte gå till jobbet om man har förkylningssymptom. 

Sofia Malander, vd Östgötatrafiken