Samma system som Skånetrafiken nyligen infört och som fått stark kritik av resenärerna.
En smidigare lösning är en kontaktlös betalning. Den innebär att du håller ditt betalkort mot en kortterminal i bussen ("blippar") för att köpa en biljett precis som när du köper en kopp kaffe på ett café. Systemet har införts i flera länder i Europa. Det är ett snabbt och enkelt system anpassat även för spontanresande, besökare och turister.
Nu införs ett system där resenären via en app lämnar ifrån sig positioner kring hela sin resa. En karta måste definiera start- och slutpunkt för resan för att systemet ska kunna sätta pris.
Men appen är inte så oskyldig. Den är samtidigt en gigantisk datainsamlare som lagrar information om allas resande.
Exempel på uppgifter som Östgötatrafiken kommer att lagra är enligt deras egen formulering: ”namn, e-postadress, telefonnummer, postadress, personnummer, köp- och resehistorik, betalningsinformation och annan information som du lämnat till oss”. Vad ska alla data användas till?
Ett resesystem bör ha ett enkelt sätt att betala. Inte att också lämna digitala spår efter sig.
Ett nationellt biljettsystem för all svensk kollektivtrafik är under utredning och presenteras 30 april i år. Varför inte invänta den?
Östgötatrafikens nya resebestämmelser lyder: ”Resenären ansvarar för att under hela resan ha fungerande internetuppkoppling” och att ”Östgötatrafiken åtar sig inget ansvar för tekniska problem som kan uppstå hos annan part, såsom problem med internetåtkomst”. Så talar ”Storebror”!
Spontanresenär Jerker Hallenberg
Svar:
Tack för bra inspel! Vi är också angelägna om att kunna erbjuda smidiga betalningar och försöker på bästa sätt möta våra kunders förväntningar genom att följa utvecklingen inom betalningsområdet noga.
Kontaktlösa betalningar med betalkort är något som vi kommer att införa i stadstrafiken i Linköping, Norrköping och Motala under året. Tekniken att använda sitt betalkort direkt i en biljettläsare, och på så vis köpa sin biljett, är helt ny i Sverige. Den kommer säkert att vidareutvecklas framöver, men i dagsläget klarar tekniken inte att ta hänsyn till att vi har flera olika zoner i länet och inte heller att det finns olika biljettyper. Därför kan vi inte lansera detta i hela länet än.
Östgötatrafikens gamla biljettsystem, som nu är under avveckling, klarar inte längre att möta kundernas allt högre förväntningar. Det har till exempel under en längre tid funnits önskemål om att man ska kunna köpa alla typer av biljetter i en app. Vi ser att den app vi lanserade i höstas har fallit i god jord, mer än hälften av alla biljetter köps redan i den och trenden är stigande.
För de kunder som inte vill eller har möjlighet att använda appen finns även ett kort som det går att koppla biljetter till. Vill kunden undvika ”digitala spår” så är kortet ett bra val.
Sofia Malander, vd Östgötatrafiken