Jag riskerar mitt jobb på grund av färdtjänsten

Jag har full förståelse för att förseningar kan uppstå, men Östgötatrafiken behöver inse att 2 timmar och 43 minuter riskerar hälsa och betydande försämring av resenärernas funktionsnedsättning, menar insändarskribenten.

Med dessa enorma förseningar riskerar färdtjänstresenärer att bli uppsagda från sina jobb, betala ”straffavgifter” för uteblivna läkarbesök, tandläkare och andra behandlingar, menar insändarskribenten.

Med dessa enorma förseningar riskerar färdtjänstresenärer att bli uppsagda från sina jobb, betala ”straffavgifter” för uteblivna läkarbesök, tandläkare och andra behandlingar, menar insändarskribenten.

Foto: Victor Bomgren/Arkiv

Insändare2025-01-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måndag 6/1, 50 minuter sen, onsdag 8/1, 35 minuter sen, torsdag 9/1, 18 minuter sen, måndag 13/1, 36 minuter sen, tisdag 14/1, 20 minuter sen ...

Fem resor med sammanlagd försening på 2 timmar och 43 minuter, trots bokade resor på "senast framme". Under tiden för förseningarna har jag tvingats vänta utomhus i många minusgrader då de verksamheter jag besökt stängt vid den utlovade tiden. 

Ingen av förseningarna var orsakade av det vinterväglag som råder. Inte vid ett enda tillfälle meddelades att resan var försenad.

För varje resa har det orsakat förlängd väntetid i telefonkön till beställningscentralen. Ett enda samtal för att få info tog 36 minuter i telefonkö och sedan 25 minuter från det att operatören svarade tills besked kunde ges. Ett samtal som aldrig hade behövts om verksamheten sköttes enligt regelverk och slutna avtal. 

Dessa resor har orsakat mig en extra kostnad på drygt 650 kronor och risk att få assistansbeslutet indraget. Allt detta trots att resenären följt regelverket till punkt och pricka. Bokat minst 7 timmar före avresa. Förvånande att inte ens transportörsföretagen som utför resorna kommer i kontakt med sina förare. Bälte och fastsättning är lagvidrigt och lika eftersatt som under de senaste 20 åren. Föraren är ansvarig för bälte och säkerhet i fordonen. 

Att en förare ska använda GPS verkar vara svårare än att hitta en nål i en höstack. Än svårare att kontakta resenären för att få vägbeskrivning. Jag har full förståelse för att förseningar kan uppstå, men Östgötatrafiken behöver inse att 2 timmar och 43 minuter riskerar hälsa och betydande försämring av resenärernas funktionsnedsättning. En del kan inte stå länge, någon blir orolig och kan hamna i chocktillstånd. De flesta, utan att ha planerat för utomhusvistelse, fryser efter 2 timmar och 43 minuter. 

Med dessa enorma förseningar riskerar färdtjänstresenärer att bli uppsagda från sina jobb, betala ”straffavgifter” för uteblivna läkarbesök, tandläkare och andra behandlingar. Missa begravningar, middagar och andra betydelsefulla tillställningar på grund av ständiga förseningar. Beställningscentralen svarar som alltid: "Vi har tagit det med transportören. Transportören har tagit det med föraren och vi önskar att dina kommande resor fungerar bättre". Samma svar i över 10 år. Så det är inte ”systemets fel”, som Östgötatrafiken gärna skyller på. 

Vem tar fakturan för den ekonomiska ersättning som jag tvingats lägga extra på grund av icke-ansvar från alla inblandade?

Är det så här regionen förvaltar mina skattepengar så förstår jag miljardunderskottet.

"Färdtjänstresenär sedan 1989"

Svar från Östgötatrafiken:

Vi beklagar att dina resor har blivit försenade och att du varit med om många förseningar på en och samma vecka. Det är verkligen olyckligt. Vad förseningarna beror på kan jag inte svara på, eftersom jag inte vet vilka specifika resor det handlar om. Men generellt sett har vi haft många problem i trafiken kopplat till väder och väglag under den aktuella veckan. Oavsett, så är det du beskriver inte så vi vill att det ska fungera.

Varje dag kör vi omkring 6 000 resor i den särskilda kollektivtrafiken (färdtjänst, skolskjuts och sjukresor) och de har en punktlighet på cirka 82 procent. Så majoriteten av resorna är i tid, men ibland uppstår förseningar.

När vi får kännedom om resor som varit kraftigt försenade eller inte fungerat som de ska utreder vi det, för att se vad som är orsaken och vad som kan göras för att undvika att det händer igen. Att du inte blivit uppringd vid de här tillfällena är inte alls bra. Du borde ha fått ett samtal från föraren eller vår beställningscentral. Någonstans verkar rutiner helt enkelt ha brustit. Du som resenär har även rätt till förseningsersättning när du blir mer än 20 minuter försenad.

Vi tar verkligen till oss av din feedback och vill uppmana dig till att höra av dig till oss, så att vi kan titta på vad som hänt vid dina specifika resor och se till att du får den förseningsersättning som du har rätt till.

Camilla Jansson, avdelningschef beställningstrafik