Renoveringsraseriet: "Siffertrixande från kommunen"

Felaktiga uppgifter ligger till grund för en konsultrapport som Mjölby kommun tagit initiativ till. Detta så att kulturhistoriskt värdefulla fönster i Mjölbys vackraste byggnad ska kunna ersättas av moderna fönster med kort livslängd, skriver Alfred Skogberg och Gustav Bergström, Renoveringsraseriet.

Veta skola i Mjölby utsågs år 2023 till kommunens vackraste byggnad. Fönstren är rödmålade och bågarna har originellt nog spröjs i både över- och nederkant, skriver Alfred Skogberg och Gustav Bergström, Renoveringsraseriet.

Veta skola i Mjölby utsågs år 2023 till kommunens vackraste byggnad. Fönstren är rödmålade och bågarna har originellt nog spröjs i både över- och nederkant, skriver Alfred Skogberg och Gustav Bergström, Renoveringsraseriet.

Foto: Jennifer Grönquist

Insändare2024-09-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Veta skola i Mjölby utsågs år 2023 till kommunens vackraste byggnad. Jugendbyggnaden uppfördes år 1908 och är till det yttre välbevarad med vit spritputs och detaljer av tegel. Fönstren är rödmålade och bågarna har originellt nog spröjs i både över- och nederkant.

De fönster Mjölby kommun vill sätta in ska vara doppimpregnerade och sprutmålade. Fönsterglaset är så kallat floatglas, även kallat för dött glas eftersom det saknar liv. Handtagen är moderna, gångjärnen likaså. Profilerna kallas i förskönande ordalag för ”allmogeprofil”. De är frästa för att likna äldre stil. Men de saknar både kitt och hörnbeslag och är långt ifrån den äkta varan.

Enligt avfallshierarkin, som är en del av svensk lag, måste vi ta hand om det vi redan har och sluta producera avfall. Avfallshierarkin nämns inte i rapporten, inte heller hur ett fönsterbyte skulle påverka det kulturhistoriska värdet.

Men energivärdet, eller u-värdet. Nog är det bättre i moderna fönster? Absolut! Och vill man ha bättre u-värden går det utmärkt att sätta in ett tredje glas, en så kallad klimatruta. Med en sådan får man betydligt bättre energivärde. Samtidigt undviker man att producera avfall och man behåller det ursprungliga och tidstypiska.

undefined
De fönster Mjölby kommun vill sätta in ska vara doppimpregnerade och sprutmålade. Fönsterglaset är så kallat floatglas, även kallat för dött glas eftersom det saknar liv. Handtagen är moderna, gångjärnen likaså, skriver Alfred Skogberg och Gustav Bergström, Renoveringsraseriet.

Konsulterna som skrivit rapporten har inte själva besökt skolan utan förlitar sig på kommunens uppgifter. Problemet är att de siffror kommunen skickat till konsulterna är bristfälliga.

* Fönstrens u-värde, energivärdet, anges till 5. Men det värdet gäller för enkelglas. I Veta skola sitter både 1+1-fönster eller kopplade tvåglasfönster. Det gör att u-värdet bör ligga på ungefär 3.

* Kalkylräntan som brukar ligga på 6 procent, har kommunen satt till 1 procent.

* Kommunen har även angett att inomhustemperaturen ska vara 21 grader året runt. Vill man spara energi kan en termostat användas. Detta har man inte tagit i beaktande. Inte heller redovisas hur man har kommit fram till uppmätt yta fönster/glas som kalkylen är beräknad på.

Med kommunens siffertrixande blir investeringen lönsam.

Fotnot. Mjölby kommun har avböjt att kommentera insändaren.