Religion är bara något terrorister skyller på

En tillräckligt psykiskt sjuk människa med vanföreställningar kan hitta på vad som helst och när som helst. Ingen går säker då. Med eller utan landslagströja, menar insändarskribenten.

Den belgiska publiken tände lamporna på sina mobiler efter att två svenska fotbollssupportrar sköts ihjäl i centrala Bryssel på måndagskvällen.

Den belgiska publiken tände lamporna på sina mobiler efter att två svenska fotbollssupportrar sköts ihjäl i centrala Bryssel på måndagskvällen.

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Insändare2023-10-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till alla fotbollsfans där ute: Ingen hade en landslagströja på sig när föraren i lastbilen körde ihjäl människor på Drottninggatan i Stockholm. Är en person tillräckligt psykiskt sjuk kan den göra vad som helst och när som helst. Då går ingen säker. Och det har inget med religion att göra heller. Mattias Flink i Falun var inte muslim och inte heller Anders Behring Breivik i Norge. Religion är bara något terrorister skyller på för att försöka legitimera sin handling. Det blir en påhittad anledning för att få döda, skrämma och hata. 

Terror är vidrigt. Jag var i Stockholm när Rakhmat Akilov stal en lastbil och bestämde sig för att döda så många han kunde på Drottninggatan. Jag tröstade en kvinna som sett när lastbilen knuffade upp människor i luften. Tunnelbanan stängdes. Det kom rapporter om skottlossning på Centralstationen. Inget stämde. Det var lastbilens däck som exploderade när den körde in i ett varuhus. Men människor var upprörda och lyssnade på rykten. Människor var i chock och i panik. Polis spärrade av området kring Drottninggatan och ingen fick komma in. Jag fick hälsa på en kollega och fick middag. I hotellets källare satt mina anhöriga och väntade på information om vad som hände där ute. En anhörig var 50 meter från där lastbilen kom körande.

En tillräckligt psykiskt sjuk människa med vanföreställningar kan hitta på vad som helst och när som helst. Ingen går säker då. Med eller utan landslagströja. Som tur är så är de flesta här på jorden utrustade med sunt förnuft och tar inte till vapen för att döda andra som de tycker illa om. I så fall hade vi ju haft ett helvete varje dag. 

Värna det goda och prata med varandra.