Regionen ska inte bidra till fettfobisk propaganda

Tänk att vikt fortfarande diskuteras på detta sätt i det offentliga rummet, utan hänsyn till vilka digra konsekvenser det kan få, menar insändarskribenten.

Ätstörd och fettfobisk propaganda har en tendens att finna oss, vart vi än går, men jag hade hoppats på att mitt eget hem skulle vara en trygg plats, menar insändarskribenten.

Ätstörd och fettfobisk propaganda har en tendens att finna oss, vart vi än går, men jag hade hoppats på att mitt eget hem skulle vara en trygg plats, menar insändarskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2022-04-14 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nya numret av Region Östergötlands tidning Hälsotecken har landat i vår brevlåda, denna gång med ”tema vikt” och jag är absolut rasande. Ätstörd och fettfobisk propaganda har en tendens att finna oss, vart vi än går, men jag hade hoppats på att mitt eget hem skulle vara en trygg plats. I ett nummer dedikerat till ”tema vikt” får fetma och övervikt sex uppslag, medan ätstörningar får … noll. Enligt Socialstyrelsen (2019) lider 190 000 människor i Sverige i dag av ätstörningar. Region Östergötland tycks vara på ett uppdrag att öka den siffran.

På allra första sidan skriver redaktören hur hon och många andra kämpat med småätande senaste tiden, och således att: ”Vi är många som har lagt på oss extrakilon under pandemin”. Det framgår inte helt klart om detta är pandemins farligaste konsekvens, men av tonen att döma så tycks det vara just så. Vi får vidare reda på att det minsann inte är så lätt i dag att ha en stor aptit, för samhället uppmuntrar minsann till viktuppgång, i och med (bland annat!) bredare sängar och flygplansstolar. Jag har hela tiden trott att dessa förändringar har varit för att bidra till ett mer inkluderande samhällsklimat, där även tjocka ska få möjlighet att flyga och sova, men det är tydligen snarare psykologisk krigsföring mot smala med svårighet att kontrollera sin aptit. Med en lite vänligare slutkläm avslutar redaktören sin text med att lyfta att överviktiga ofta bemöts illa inom vården. Hm. Sten, möt glashus.

Det är en hjärtskärande verklighet som kommer i brevinkastet. Tänk att vikt fortfarande diskuteras på detta sätt i det offentliga rummet, utan hänsyn till vilka digra konsekvenser det kan få. Kom igen, Region Östergötland, vi kan väl ändå bättre än så här?

Madeleine Eriksson
 

Svar från Region Östergötland:

Vill börja med att tacka för dina synpunkter på det senaste numret av Hälsotecken. Vi tar till oss både ris och ros från våra läsare i arbetet för att göra en bra och läsvärd tidning. 

Syftet med det senaste numrets tema om vikt är inte att skuldbelägga, utan att inspirera till bättre levnadsvanor och berätta om vilken hjälp den som vill förändra dem kan få av hälso- och sjukvården. Övervikt och fetma är ett viktigt område att belysa, inte minst med tanke på att alltfler barn och unga drabbas.

Vi delar din uppfattning att ätstörningar är ett stort samhällsproblem som innebär ett svårt lidande för den som berörs. Vi tar med oss önskemålet om att lyfta ätstörningar specifikt i vår planering inför framtida nummer av Hälsotecken och andra kommunikationsinsatser.

Anna Bowall, kommunikationsdirektör i Region Östergötland