Regionen har stora underskott – folk blir allt fetare

Vi kunde vara världens friskaste folk, men då måste folk i högre grad också ta eget ansvar för sin hälsa, menar insändarskribenten.
Vi kunde vara världens friskaste folk, men då måste folk i högre grad också ta eget ansvar för sin hälsa, menar insändarskribenten.

Folk måste vakna upp och ta ansvar för sin egen hälsa. På badstränderna i somras såg man hur övervikt/fetma hos unga barnfamiljer var vanligt förekommande, menar insändarskribenten.

Insändare 13 februari 2024 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regionpolitiker enas nu om hårda bud när det gäller hälso- och sjukvården. 1,6 miljarder i underskott för år 2023! Att det inte räcker med anställnings- eller hyrstopp av personal på långa vägar förstår alla. För så här allvarligt läge har svensk sjukvård aldrig varit i och det gäller inte bara i Region Östergötland.

Efter att ha tillbringat stor del av arbetslivet inom hälso- och sjukvården, så ser jag att räddningen är att vårdcentralerna får större uppdrag, inte minst i deras idoga förebyggande hälsoarbete. Och att folk vaknar upp och börjar ta ansvar för sin egen hälsa och tar till sig deras råd!

På badstränderna i somras såg man hur övervikt/fetma hos unga barnfamiljer var vanligt förekommande, en stor risk att utveckla onödiga sjukdomar. Hög alkoholkonsumtion och inte minst droger i olika former bidrar också till höga sjukvårdskostnader. Rökning och det ”ofarliga snuset” är ytterligare en hälsorisk, inte minst för munhåla och tänder. Ungdomar köper nu snus i olika former och tror det är ofarligt! Den psykiska ohälsan ökar också hela tiden! Inte underligt, detta ständiga stirrande in i mobilen måste helt enkelt göra folk sjuka! Det behöver man inte vara en Einstein för att begripa.

Visst blir många sjuka helt utan egen förskyllan, ibland av genetiska orsaker. Vi blir äldre och krämporna kommer efter hand. Även olyckor sker och människor måste tas omhand direkt. Visst är det så, men hur ska vi minska behovet av sjukvård? Vi kunde vara världens friskaste folk, men då måste folk i högre grad också ta eget ansvar för sin hälsa!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa