Vi vårdar inte dig – men vi ser till att du får vård

Att dra ner på oss påverkar patientsäkerheten något enormt. Finns inte vi, finns inte din journal, skriver en vårdadministratör.

Vi finns på alla vårdcentraler, mottagningar, kliniker och avdelningar, men förmodligen visste du inte ens om att vi fanns. Vår yrkeskategori tillhör dom som ligger risigast till när regionen ska varsla 900 anställda, skriver en vårdadministratör.

Vi finns på alla vårdcentraler, mottagningar, kliniker och avdelningar, men förmodligen visste du inte ens om att vi fanns. Vår yrkeskategori tillhör dom som ligger risigast till när regionen ska varsla 900 anställda, skriver en vårdadministratör.

Foto: Jeanina Santiago

Insändare2024-03-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Region Östergötlands hemsida kan man läsa om att en av de yrkeskategorier som omfattas av varslet på 900 anställda är administrativ personal.

"Det är främst administrativ personal, inget som kommer påverka vården", "Skönt att de prioriterar rätt, bort med administrativ personal" och "Effektivisera vården genom att varsla sekreterare" är kommentarer som jag läst de senaste dagarna i samband med varslet.

Jag tillhör en av regionens 66 administrativa roller; vårdadministratörerna (tidigare läkarsekreterare). 

För att jobba som vårdadministratör krävs det en yrkeshögskoleutbildning på två år. Vi finns på alla vårdcentraler, mottagningar, kliniker och avdelningar, men förmodligen visste du inte ens om att vi fanns. Vår yrkeskategori är, likt de flesta vårdprofessioner, redan underbemannade och nu tillhör vi dom som ligger risigast till när regionen ska varsla 900 anställda.

Vi vårdar inte dig, men vi ser till att du får vård.

När du blir kallad till ditt sjukvårdsbesök är det vi vårdadministratörer som kallar dig.

När du kommer till din vårdcentral är det vi vårdadministratörer som hälsar dig välkommen och registrerar att du anlänt.

När du har träffat din läkare är det vi vårdadministratörer som skriver din journalanteckning och ser till att rätt diagnos och diagnoskod står i din journal – i läkarens namn.

När din remiss ska skickas är det vi vårdadministratörer som skriver och skickar remissen – i läkarens namn. 

När svaret på din remiss kommer är det vi vårdadministratörer som journalför svaret – i läkarens namn. 

När du får brev hem med information om ditt svar är det vi vårdadministratörer som skriver och skickar brevet – i läkarens namn.

Ditt återbesök om ett år är det vi vårdadministratörer som lägger bokningsunderlag för, och sen ser till att du blir kallad när du ska.
Och där börjar kulan om igen.

I princip alla journalanteckningar du ser på 1177 skrivna av dina läkare är det vi vårdadministratörer som skrivit.

Att dra ner på oss påverkar patientsäkerheten något enormt. Finns inte vi, finns inte din journal. Läkaren på akuten vet inte om att du redan sökt vård för smärta i hjärtat i dag, sjuksköterskan som jobbar i kväll vet inte vilken behandling din läkare påbörjade i förmiddags. Röntgenmottagningen vet inte om att du kommer för din remiss har inte blivit skickad, undersköterskan i natt vet inte hur din operation gick i eftermiddags.

Vi vårdar inte dig, men vi ser till att du får vård.