Regeringen rundar folkviljan i Nato-frågan

Insändare2022-05-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är stats- och utrikesministern så i tagen att de inte bara vill runda folkviljan utan också Nato-debatten i riksdagen. Orsaken enligt Ann Linde är säkerhetsklassade försvarshemligheter och risk för desinformation, som främst är riktat till folket (SvD den 29 april). Bortglömt tycks vara regeringens tidigare mässande om att grundlig analys av Natomedlemskap måste göras utifrån vad som är bäst för Sverige.

Detta förakt för folkviljan påminner mig om Hillary Clintons uttalande inför presidentvalet under 2016 på ett kampanjmöte i New York, när hon konstaterade attHälften av Trumps anhängare tillhör ett bedrövligt gäng. Rasistiska, sexistiska, homofobiska, främlingsfientliga, islamofobiska". Vilket starkt bidrog till att hon förlorade valet mot Donald Trump.

Risk för desinformation ökar påtagligt om endast en källa är tillåten för information. Fler av riksdagens representanter borde ta intryck av Pierre Schoris ord ”Att föra in Sverige under Nato:s kärnvapenparaply vore att ta på sig en global självmordsväst”.