Rasistisk mobbning allt vanligare

Organisationen Friends gav nyligen ut en rapport om mobbning och kränkningar i svensk skola. Den visar att rasistisk mobbning blivit mer vanlig.

Friendsrapporten har publicerats sedan 2012 för att sprida kunskap om förekomsten av mobbning och kränkningar i svensk skola.

Friendsrapporten har publicerats sedan 2012 för att sprida kunskap om förekomsten av mobbning och kränkningar i svensk skola.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Insändare2021-08-30 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och det mest anmärkningsvärda med rapporten är att vuxna inte agerar, ibland inte ens lärare, enligt Maja Frankel, generalsekreterare på Friends. 

Är det någon som blir förvånad eller till och med upprörd och kanske funderar på varför, så har jag ett tips. Några av våra politiska partier har sedan flera år berättat i allehanda medier hur våra medborgare med utländskt påbrå belastar vårt kära fosterland.

Att då en del – främst manliga vita män, för att citera ett tidigare inlägg av en kommunalpolitiker – sitter vid köksbordet tillsammans med sitt uppväxande släkte och berättar hur dessa invandrare utnyttjar vårt välfärdssystem och dessutom inte kan tala riktig svenska kommer givetvis att sätta sina spår för de unga som traskar i väg till sin skola för att möta klasskamrater med rötter utanför vårt land. 

Dessutom kan de mobbade ungarna bli en enklare rekrytering till de kriminella gängen. Att bli mobbad i sin skola och dessutom tillhöra en familj som har dålig ekonomi, svårt med språket, omöjligt att komma in på arbetsmarknaden och andra sociala svårigheter blir givetvis också en grogrund att bli redskap som narkotikaförsäljare eller till och med mördare.

För beslutsfattare och olika myndigheter borde högsta prioritet vara att utforma och genomföra åtgärder som minskar rekryteringen till gängen och dess ledare. 

Givetvis ska kraftiga polisinsatser sättas in i områden som utsätts för brott och skapar både rädsla och otrygghet. Men om man inte parallellt skapar resurser och kunskap för att minimera att några ungar väljer de kriminella gängen så kommer brottsligheten inte att minska utan tvärtom.