Råd till politikerna – tala ur skägget

Ta lärdom av de statsmän som kan prata fritt ur hjärtat och som går hem i slott och koja, menar insändarskribenten.

Det avslöjas obarmhärtigt att det inte är politikerns egna ord, menar insändarskribenten.

Det avslöjas obarmhärtigt att det inte är politikerns egna ord, menar insändarskribenten.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2023-08-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tror att dagens svenska politiker skulle vinna mycket på att skippa sina talskrivare och på egen hand fundera igenom vad man vill ha sagt. ”Stolpa upp” det viktiga och prata fritt ur hjärtat så kommer man också att nå sin publik. Att som nu låta andra skriva sina tal och att sedan, efter att ha genomgått en konsultation i att tala inför grupp, stå och läsa ur ett manus duger inte. Det avslöjas obarmhärtigt att det inte är ens egna ord. 

Exemplet när Magdalena Andersson varit i USA och fått sig en dos av det demokratiska partiets råd om att ”vara mer aggressiv” så blir det bara alltmer patetiskt och ledde bara till epitetet ”arga Maggan” som blev viralt. 

Ta lärdom av de statsmän som kan prata fritt ur hjärtat och som går hem i slott och koja. Tyvärr så behärskade också några av historiens värsta despoter denna konst och därför är det desto viktigare att våra ännu sansade politiker kan mota ”Olle i grind” genom att vara extra övertygande. Och det blir man om man kan sluta att stirra på ett manus som någon annan har skrivit och att se publiken i ögonen och därmed övertyga genom att man visar att man verkligen menar vad man säger. Nu är det mest pladder som bara de mest troende orkar lyssna på. Det finns undantag men de är tyvärr få.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om