Putins krigsbrott omfattar hela skalan

Vad orsakade kriget i Ukraina? Jo, en sjuk tanke i huvudet på en sjuk despot.

Putin håller på att förvandla Ukrainas vackra städer till ruinhögar, menar insändarskribenten.

Putin håller på att förvandla Ukrainas vackra städer till ruinhögar, menar insändarskribenten.

Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT

Insändare2022-05-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man ser tydliga likheter med Hitler: Europas politiker måste inse att det inte går att förhandla med en notorisk lögnare och yrkesmördare. 

Den som vågar tala klartext är USA:s president Joe Biden. Heder åt den mannen. När han sade att Putin var en slaktare fick han banner av Frankrikes Macron, han om någon borde väl ha märkt att det inte går att förhandla med Putin. Jag erinrar mig vad Winston Churchill sade när han blev tillfrågad varför han inte förhandlade med Hitler. "Jag talar inte med den mannen". 

Vår tids Churchill, president Zelenskyj, börjar inse att det är lönlöst att förhandla med Putin. Den mannen kan bara ett språk, nämligen maktspråket. Han håller på att förvandla Ukrainas vackra städer till ruinhögar. Dessutom stänger han in befolkningen i Mariupol och tänker svälta ut dem. Har han glömt belägringen av Leningrad? 

Hans krigsbrott omfattar hela skalan: startande av anfallskrig, beskjutning av bostadsområden, beskjutning av flyende, av sjukhus, kulturbyggnader, allt som enligt krigets lagar är förbjudet. Har han inte skrivit under Genèvekonventionen? Ska man förhandla med en sådan man? Jag bara frågar. 

Vi har fått in en huggorm i paradiset. Giftet har han som allom bekant redan provat.