Privat egendom på kommunal mark

Vissa villaägare placerar sina bilar utanför sin egen tomt, på mark där det råder parkeringsförbud, skriver insändare skribenten.

Skulle någon som bor i hyresrätt ställa sig på fastighetsägarens mark skulle de med stor sannolikhet få parkeringsböter, skriver insändarskribenten.

Skulle någon som bor i hyresrätt ställa sig på fastighetsägarens mark skulle de med stor sannolikhet få parkeringsböter, skriver insändarskribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2023-07-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför placerar vissa villaägare sina bilar, släpvagnar, husbilar med mera på kommunal mark, utanför sin egen tomt alltså på gatan, där det råder förbud att parkera fordon? Ser även de som iordningställt en yta utanför sin tomtgräns, på till exempel kommunens gräsmatta.


Hur tänker man "Det är ju bara jag som står på gatan, tar ingen plats, alla kommer ju förbi! Det gör väl inget att jag parkerar här!"?
Gör inte detta. Visa respekt och hänsyn till både grannar och lagen om parkering! Om alla gör som man ska, gällande lagar och regler blir det enklare för alla. Gäller detta, gäller allt!
Skapa en yta på din egen tomt! Kapa en bit på staketet, ta bort en del av häcken och backa in bilen, klart och enkelt! Eller parkera där det är lagligt. Jag ser detta problem i de flesta områden i Linköping men även utanför vår stad. Där jag bor kan man finna 10-15 av dessa fordon.

Jag bor i ytterområde av vår stad, i ett radhus med egen liten tomt (i Linköpings kommun) och har grannar som bor i hyresrätter, kommunala och privata sådana. De måste hyra sina egna parkeringsplatser. Skulle de mot förmodan ställa sig på fastighetsägarens mark skulle de med stor sannolikhet få parkeringsböter. Om de inte hyr parkering måste de hitta en parkering och kanske då även betala parkeringsavgift. En villaägare bor cirka 20-30 meter från en kommunal parkeringsplats, ställer bilen utanför sitt hus, på sin gata, på kommunal mark och betalar ingenting (det råder parkeringsförbud i området). I just detta fall har jag pratat med villaägaren om parkeringsförbudet och parkeringen 20-30 meter längre bort. Men fick bara nickande svar. Inget gehör!
Vad ska göras? Vem kan jag ringa? Eller ska jag bara lunka vidare i detta fall och se hänsynen försvinna mer och mer!
Snart kommer det gissningsvis även stå avfall- och återvinningskärl på gator bredvid tomterna, men det är en annan historia.