En anställd i dag är snabbt utbytbar

Jag tycker att det är oerhört bra att den i dag hårt pressade vårdpersonalen når ut till många (arbetsgivare, facket och politiken) via Corren med sin fråga, menar insändarskribenten.
Jag tycker att det är oerhört bra att den i dag hårt pressade vårdpersonalen når ut till många (arbetsgivare, facket och politiken) via Corren med sin fråga, menar insändarskribenten.

Lång erfarenhet, stort engagemang, strävan efter att göra ett bra arbete, skapa förbättringar med hållbara långsiktiga rutiner för kollegor och kunder finns det lite tid till i dag, menar insändarskribenten.

Insändare 29 september 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "17 undersköterskor har tröttnat: Vi söker ny arbetsgivare" (27/9):

Jag vill tacka 17 undersköterskor för insändaren som väl belyser den påfrestande arbetssituation som många anställda/chefer i dag har att hantera i många yrken, men främst inom vård, skola, omsorg och polis. 

Flera reaktioner på insändaren har inkommit via Corren.se där man skriver att undersköterskorna "ska vända sig till facket om de har en problematisk arbetssituation och inte söka nytt jobb via Corren". 

Jag tycker tvärtom att det är oerhört bra att den i dag hårt pressade vårdpersonalen når ut till många (arbetsgivare, facket och politiken) via Corren med sin fråga. 

Det vi, som medmänniskor och framtida kunder till de 17 undersköterskorna, i stället ska fråga oss är om vi inte gemensamt ska skriva ännu fler insändare om utvecklingen inom vårdyrken med flera. Göra vad vi enat kan för att som framtida kunder få behålla vårdkompetens och en trygg vårdkedja.

Jag är anställd i en helt annan verksamhet och är mitt i yrkeslivet med 15 år kvar till pension, men kan ändå dessvärre instämma helt i den känsla som genomsyrar undersköterskornas insändare: Att en anställd i dag är snabbt utbytbar, färre anställda ska utföra samma eller större mängd arbete/dag vilket går ut över ditt privatliv, men egentligen är man bara "en personalkostnad eller ett streck i en ekonomisk fil". 

Lång erfarenhet, stort engagemang, strävan efter att göra ett bra arbete, skapa förbättringar med hållbara långsiktiga rutiner för kollegor och kunder finns det lite tid till i dag. I stället tar det digitala och administrativa uppgifterna alltmer överhand. Det kan jag i dag se stor skillnad på mot för bara 5 år sedan, och kombinerat med att färre ska utföra mer arbete så skapar det stor negativ stress och leder ofta till utmattning. En utmattad i dag är dock förbrukad och får lösa sin sits själv långt efter att personen eventuellt har blivit frisk. 

Hoppas undersköterskorna fortsätter att "brinna för sitt jobb", vinner kampen och når fram med sitt budskap och att vi alla andra brinner för att kämpa för en positiv arbetslivsförändring framåt.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa