Positiv effekt av personlig lockdown – eller inte?

Vid en presskonferens förra fredagen uppmanades alla i Östergötland att gå i ”personlig lockdown” i två veckor.

I förra veckan uppmanade Region Östergötland till "personlig lockdown" under två veckor.

I förra veckan uppmanade Region Östergötland till "personlig lockdown" under två veckor.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2021-05-08 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi uppmanas att endast träffa personer i det egna hushållet, stanna hemma vid minsta symptom, arbeta hemifrån om det är möjligt samt att hålla avstånd till andra – minst två meter.

Detta skiljer sig inte mycket från Folkhälsomyndighetens nationella riktlinjer. I dessa uppmanas vi att endast umgås i en mindre krets och helst utomhus.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan man även träffa friska människor från några olika hushåll och även inomhus, om man har vaccinerats med en första dos och låtit tre veckor passera. 

Här ska vi bara umgås med personer i det egna hushållet, oavsett om det är inomhus eller utomhus. Lättnader för vaccinerade verkar inte gälla längre.

Vi ser nu ett antal negativa konsekvenser av de nya restriktionerna. Man kan inte längre träffa sina barnbarn även om man är vaccinerad. Man inte längre kan spela golf med sina vänner. Ungdomar kan inte längre träna golf, fotboll, tennis eller simning.

Har vi stor smittspridning på golfbanorna i dag? Att inte ungdomar ska kunna spela fotboll är lika märkligt. Sprids covid-19 på fotbollsträningar för barn- och ungdomar? 

Att vaccinerade i Östergötland inte kan dra nytta av några lättnader alls är märkligt. Hur det kommer att påverka vaccinationsviljan hos befolkningen? 

Den kraftiga smittspridningen i Östergötland som inte verkar minska, kräver naturligtvis speciella åtgärder. Sjukvården behöver verkligen avlastning så det är lätt att första att det krävs nya åtgärder. Det är ju uppenbarligen så att de nationella rekommendationerna inte fungerar i Östergötland. 

En grundförutsättning för att nya åtgärder ska efterlevas är att de upplevs som rimliga. Det är högst tveksamt i detta fall. Man kan undra vad det är som driver smittspridningen i Östergötland? I vilka miljöer och i vilka åldersgrupper har vi störst smittspridning idag? Är det på arbetsplatser, i skolan, i mataffärer, på restauranger, uteserveringar, golfbanan eller gymmet?

Befolkningen kan säkert stå ut med detta under två veckor under förutsättning att det ger resultat. Men vad händer om det inte märks någon effekt alls? 

Region Uppsala införde ”personlig lockdown” redan 23/2 och den ska pågå till 17/5. Trots att de har praktiserat detta under så lång tid, så är det tveksamt om de ser någon positiv effekt alls. 

Varför tror man att en ”personlig lockdown” kommer att fungera i Östergötland?