Politiska partier kan bidra till integration

Om partierna verkligen menar att de vill integrera invandrare in i samhället bör de skapa en fungerande strategi för att engagera flera från invandrartäta förorter i politiken, skriver Hassan Hassan.

Ungdomarna har olika bakgrunder och synvinklar som de kan bidra med i partierna de värvas in i, framhåller insändarskribenten.

Ungdomarna har olika bakgrunder och synvinklar som de kan bidra med i partierna de värvas in i, framhåller insändarskribenten.

Foto: Helena Landstedt/TT/arkiv

Insändare2019-10-31 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det verkar råda konsensus om att opinion vinns enklast genom att införa hårdare krav i integrationspolitiken. Vissa går längre än andra och tycks inte ta någon hänsyn till grundlag, folkrätt eller minoriteters integritet. 

Det är lätt att påtala brister i integrations- eller migrationspolitiken från läktarplats och låtsas att föra “folkets” talan när man i realiteten inte är redo att ta ansvar eller bidra med konkreta, konstruktiva integrationsfrämjande förslag. 

Politiska partier bör bidra med att integrera inte minst våra unga nya svenskar genom att locka dem till sina ofta till synes folktomma möteslokaler och föreningar. Det är dags att låta våra invandrare vara delaktiga politiskt i Sverige. 

Det låga valdeltagandet från invandrartäta förorter kan bland annat förklaras med avsaknad av intresse och förståelse för politiken och hur den fungerar. 

Det är mycket allmänbildande att arbeta och engagera sig politiskt. Genom det förvärvar man ovärderliga kunskaper om samhället, för att inte nämna den snabba språkutvecklingen och förståelse för oskrivna normer man får genom att vistas bland politiker. 

Att bli politiskt engagerad innebär att förses med ansvar som föranleder att man tänker lösningsorienterat. Plötsligt känner man sig vara i en ställning som problemlösare som efter bästa förmåga bidrar med att lösa en del av sin stadsdels eller kommuns problem.

Det stora intresset som politiska partier säger sig ha för nämnda förorter en gång var fjärde år bör överges. Om partierna verkligen menar att de vill integrera invandrare in i samhället bör de skapa en fungerande strategi för att engagera flera från invandrartäta förorter i politiken. 

Allt kan inte lösas av civilsamhället. Ungdomsförbunden kan tillsammans med moderpartierna förmå unga från utsatta invandrarområde att bli politiskt engagerade och därigenom bli en del av dem. Ungdomarna har olika bakgrunder och synvinklar som de skulle kunna bidra med i partierna de värvas in i. 

Resultatet blir ett mer integrerat Sverige, intressantare debatter med diversifiering av synvinklar och därmed en mer kryddad diskussion inuti församlingarna. Det skulle politiska partier och inte minst Sverige tjäna på i längden.

Hassan Hassan