Politikers rädsla för verkligheten

Nyamko Sabuni (L).

Nyamko Sabuni (L).

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Insändare2019-06-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Liberalerna under flera väljarundersökningar har hamnat under riksdagsspärren är goda råd dyra. Valet av Nyamko Sabuni till partiledare är nödvändigt för att visa på förändring från ett otydligt parti. Men inte alla håller med.

Veteranen Linnéa Darell (L) lämnar nu sina uppdrag i partistyrelsen och Kerstin Heineman lämnar partiet i protest. Båda känner rädsla för att socialliberala värderingar skall urholkas och för att hårdare tag inom flyktingpolitiken och kriminalvård skall förverkligas.

För dessa politiker verkar det vara viktigast att bevara sin ideologi i stället för att se verkligheten som den är och inte som den borde vara. Tyvärr är okunnigheten hos alltför många politiker stor om migrationens bakomliggande orsaker och dess konsekvenser, både nationellt och internationellt.

Migranters sociala och kulturella kompetens är relaterad till deras hemland. Deras religioner och traditioner blir i värdlandet alltför ofta en belastning, eftersom krock ofta sker mot vår värdegrund, där allas lika värde skall respekteras, oavsett ras, religion, kön och sexuell läggning, men krocken förklaras av de politiskt korrekta med utanförskap och främlingsfientlighet.

Hedersförtryck, klankultur och förakt mot både andras religioner och levnadssätt är vanligt i invandrartäta förorter, öppet eller dolt. Förutsättning för integration är vilja från invandraren att lära sig landets språk och att anpassa sig till våra lagar och regelverk, vilket många respekterade migrantforskare är överens om. Det är tvärtom politikers ovilja att se och agera mot denna kulturkrock, som urholkar socialliberala värderringar och inte en partiledare som ser problemens grundorsak.

Harriet Larsson