Politikerna måste visa på handlingskraft

Det borde vara så att varje region ansvarar för att producera sin egen energi, menar insändarskribenten.

Insändare2022-09-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Brukar åka ut på östgötaslätten ibland och där ser man vindkraftverk ofta stående ett och ett utan någon estetisk ordning. Ganska fult tycker jag. Det verkar som enskilda initiativ råder och utan en övergripande plan.
Jag skulle hellre se 50–100 vindkraftverk i en spikrak rad. 
Det skulle visa på handlingskraft från styrande enheter och visa på ett genomtänkt miljö- och energiansvar. Det kan till och med bli ett utflyktsmål där vi visar våra barn var energin som vi alla använder kommer ifrån.

Det borde vara så att varje region ansvarar för att producera sin egen energi, +10 procent, på ett miljömässigt godtagbart sätt. De extra 10 procenten kan vara en buffert eller varför inte till export. Om man vill satsa på sol, vind, vatten eller kärnkraft får väl omständigheterna och möjligheterna avgöra. Det måste till en mer fast hand för att styra miljö- och energipolitiken. 

Det går inte att fastna i utredningar och överklaganden i all oändlighet. Politikerna som vi väljer måste ta sitt ansvar och visa på handlingskraft.

Norrland har fått utstå mycket vid utbyggnaden av älvarna och under lång tid försett resten av Sverige med energi. Vissa kommuner har kärnkraftverk med allt vad det innebär. Nu måste resten av landet visa på handlingskraft och producera den energi som alla så väl vi behöver!