Politiker, öppna ögonen och vakna upp

Häromdagen kom beskedet att vår fina förskolebuss Maja nu ska flyttas och våra barn ska återigen byta avdelning och verksamhet.

Insändare2022-06-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När beslutet om en försäljning av bussarna revs upp i våras var en av motiveringarna att vi måste bevara välfungerande förskoleverksamheter. Jag ställer mig nu mycket frågande till vad det är som bevaras?

Om ni politiker och tjänstemän tror att det är själva bussen som gör verksamheten bra, ber jag er att öppna ögonen och vakna upp. Det är inte bussen i sig som gör det, den är bara ett verktyg. 

Det var det fantastiska personallag som tillsammans under år arbetat fram en verksamhet med fungerande struktur och rutiner. Ett personallag som brann för sin verksamhet. Att varje dag åka iväg med 18 barn till olika platser runt om i vårt län, där staket och avgränsningar inte finns kräver kompetenta, professionella, påhittiga och ständigt utvecklande förskollärare som känner varandra väl och som känner trygghet i varandra.

Tyvärr har man nu svikit detta personallag på så många olika sätt att dessa pedagoger nu ger upp den verksamhet de brinner så för. Som tack för allt arbete de gjort under åren beslutas det att dela på dem alla, pedagogerna blir utplacerade på olika förskolor allihop. Ännu ett arbetslag är splittrat.


Barnen som älskade sin buss har man också svikit. Dessa barn delas nu in i olika grupper och de mister både sin miljö, sina pedagoger, dagsrutiner och kompisar ... igen, trots löfte om att det inte skulle ske.

Föräldrar som har kämpat, suttit i åtskilliga telefonmöten, fysiska möten, skrivit mängder mejl, låtit sig intervjuas med mera har man också visat att det inte är till någon nytta. Kommunen har tydligt visat att föräldrar mest är jobbiga när de lägger sig i. 

Vill självklart ändå passa på att önska de nya blivande busspedagogerna lycka till, vet att det finns oerhört många kompetenta och duktiga pedagoger i vår stad, hoppas ni hittar hit och orkar med att bygga upp en ny verksamhet, samt vågar ta anställning på bussen trots vetskapen att den när som helst kan ändras, flyttas eller säljas i en handvändning.

Till sist vill jag gratulera förskoleansvariga inom Linköpings kommun samt barn- och ungdomsnämnden. Ni har än en gång lyckats att förstöra en mycket välfungerande, utvecklande, uppskattad och omtyckt förskoleverksamhet. Hur många enheter ska brytas ner innan det här får ett stopp?