Politiker måste våga fatta obekväma beslut

Den kraftiga ökningen av antalet människor på jorden är grundorsaken till den skenande obalansen i naturen och är därmed den största klimatpåverkande faktorn.

Sol-  och vindkraft bör utnyttjas maximalt, men det räcker inte för att tillgodose ökande energi­behov, skriver insändarskribenten.

Sol- och vindkraft bör utnyttjas maximalt, men det räcker inte för att tillgodose ökande energi­behov, skriver insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson / TT

Insändare2021-09-03 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är helt enkelt för många människor på jorden och vi förbrukar större och större resurser. Detta orsakar:

- Brist på mat.

- Brist på grundvatten.

- Uttorkning av sjöar.

- Tillväxt av ökenområden.

- Kraftiga och svårsläckta skogsbränder

- Global uppvärmning.

- Avsmältning av is vid polerna och på tundran. 

- Kemiska och organiska föroreningar.

Enligt min filosofi borde det inte vara fler människor i varje land än att de i huvudsak kan livnära sig på lokal­producerad mat. Genom utbildning och information bör befolknings­tillväxten kunna begränsas, men i nuläget är det är långt dit.

Havsnivåhöjningen, störtregnen och skogsbränderna blir värre och värre. Detta beror på att balan­sen i vattnets kretslopp är påverkad och att alltför mycket vatten ofta befinner sig på fel ställe. Nu handlar det där­för i första hand om akuta åtgärder för att rädda klimatet. 

Bränderna ger lika stor klimatpåverkan som all världens biltrafik. Stoppa regnskogs­skövlingen och förbjud skogsavbränning. Förebygg stora skogs­bränder genom zoner med mindre brandfarliga trädslag och med brandgator. Detta är stora och svåra frågor som kräver modiga politiska beslut.

Sol-  och vindkraft bör utnyttjas maximalt, men det räcker inte för att tillgodose de närmaste årens ökande energi­behov. De akuta obekväma besluten som världens politiker bör ta är att investera i lagom stora och lagom många kärnkraftverk i alla storstäder för att snabbt minska den globala fossila energiproduktionen.

I Sverige bör vi snabbt kunna halvera antalet fossil­drivna bilar, men för att få energi till elbilar och klimatvänligare industriprocesser bör vi även satsa på fjärde generationens kärnkraft.

Vi konsumenter kan dra vårt strå till stacken genom att i första hand köpa svenskproducerade matvaror och ställa krav på att storkök i kommuner och restauranger också använder när­pro­du­­cerade råvaror. 

Vi bör även tänka på klimatet när vi väljer kläder och andra förnödenheter. Det är ju inte smart att köpa varor som ger stor klimat­påverkan i andra länder.

Mitt förslag är alltså att vi prioriterar en global omställning till klimatvänlig energiframställning och till närproducerade matvaror och produkter.