Sittande politiker och tjänstemän i Ödeshög, ta ansvar!

Kommunens tjänstemän har missat eller ignorerat att genomföra ett beslut de är skyldiga att verkställa, skriver insändarskribenten

Kommunens medborgare har rätt att förvänta sig transparens och ansvarstagande från sina tjänstemän och politiker, skriver insändarskribenten.

Kommunens medborgare har rätt att förvänta sig transparens och ansvarstagande från sina tjänstemän och politiker, skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg

Insändare2024-07-25 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med stor frustration vi skriver denna insändare. Kommunens tjänstemän har missat eller ignorerat att genomföra ett beslut som de är skyldiga att verkställa. Istället har de, på eget bevåg och utan delegation, tagit beslut om avgifter som strider mot det klubbade beslutet. Detta har pågått löpande i flera år och i april beslöt kommunfullmäktige att riva upp beslutet (KS241/97).

När vi uppmärksammade detta misstag och begärde att beslutet skulle korrigeras i enlighet med det faktiska, gällande beslutet, möttes vi av en chockerande tystnad. Varken politiker eller tjänstemän har velat ta i frågan och då möten till slut blivit av lovat oss återkoppling efter en vecka.


Det är uppenbarligen inte sju dagar på en vecka inom kommunen. Istället har de stoppat huvudet i sanden och låtsats som om ingenting.
Det är flera invånare tillsammans med oss som begärt ut beslutsunderlaget som legat till grund för var och en. Inget underlag finns diariefört för något av besluten och dessa är därför inte giltiga. Det vill kommunen heller inte erkänna och strutsbeteendet fortsätter.

I ett års tid har vi försökt att nå ett avslut, utan framgång. Nu har vi skickat kommunen till Kronofogden för att få hjälp med att få vår återbetalning.

Det är oacceptabelt att de som är anställda för att tjäna allmänheten ignorerar sina skyldigheter och undviker ansvar. Kommunens medborgare har rätt att förvänta sig transparens och ansvarstagande från sina tjänstemän och politiker. Att blunda för misstag och undvika kommunikation är ett svek mot de invånare som de är satta att representera.
Att hänvisa till beslut som inte existerar eller hävda delegation som inte finns är på inget sätt acceptabelt och strider mot de lagar kommunen ska följa.

Vi kräver omedelbara åtgärder för att rätta till detta misstag och en förklaring till varför det ursprungliga beslutet inte har följts. Det är dags för kommunens tjänstemän och politiker att kliva fram, ta ansvar och visa att de står upp för de beslut som är tagna i demokratisk ordning.

Om detta inte sker, är förtroendet för kommunens förvaltning allvarligt hotat. Våra förtroendevalda och tjänstemän måste visa att de är värda det förtroende som medborgarna har gett dem. Gör om, gör rätt och stå för att ni gjort fel.

Vi förväntar oss svar och handling – nu.

Corren har erbjudit Ödeshögs kommun att svara på insändaren.