Politiker, har ni glömt vad #förvarjeelev står för?

Efter torsdagens besked kan man inte alls säga att utbildningsnämnden kämpar för varje elev. Ni som skulle stå bakom barnen, har svikit dem fullständigt och ert besked kommer att leda till ett stressigt sommarlov och en orolig tillvaro för många familjer, skriver föräldrar på Atlasskolan.

Insändare 18 mars 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Fyra skolor ska bort – det här vet vi om nedläggningarna" (16/3):

Efter höstens artiklar om Atlasskolan har ingen av er politiker hälsat på våra barn och deras personal för att fråga hur det egentligen är på Atlas. Ingen vågade lyfta obekväma frågor och nu vet vi att det enklaste är att lägga ner en verksamhet som kanske har sina brister men dock en lång tradition, bra lokaler, ett internationellt perspektiv och engagerade lärare som kämpar för varje elev!

Atlasskolan är en skola med språkprofil och har en stor blandning av barn med olika bakgrund. Vilka av de skolor som bjuds som alternativ har samma inriktning och perspektiv? Ni väljer att avveckla en skola med lokaler som har allt: idrottssal, hemkunskapssal och trä- och textilslöjdsalar, medan barn på andra skolor inom Linköpings kommun har sin undervisning i baracker eller skjutsas till hemkunskapslektioner i en annan skola.


Ni väljer att avveckla en skola med många offentliga arbetsgivare i närheten. Sjukhuspersonal, poliser och andra yrkesgrupper valde medvetet Atlasskolan för att ha sina barn nära arbetsplatsen. Ni väljer att avveckla en skola som kanske är det enda alternativet för barn som bor centralt. Bor inga låg- och mellanstadiebarn mitt i stan längre? Har alla barnfamiljer flyttat till utkanten av Linköping?
Innerstaden kommer inte längre ha någon låg- och mellanstadieskola dit barnen kan gå till fots eller cykla. 

Säkert kommer ni att argumentera att Kungsbergsskolan och Tanneforsskolan finns, men vi vet alla hur de skolorna ser ut. En temporär lösning med baracker för Kungsbergets elever blev vardag och planer på att bygga en ny Tanneforsskola försvann. I stället bestämmer ni er för att stänga en verksamhet som skulle rymma många fler barn och som under en stabil ledning skulle kunna få en chans att få tillbaka det fantastiska rykte som den hade tidigare.


Ni kommer säkert betona att barnets bästa är det viktigaste och att avveckling av lokalerna kommer att ge möjlighet att förflytta resurser och fokusera bättre på elevernas behov. Men är större klasser, trånga lokaler, långa skoldagar på grund av transport mellan skola och hem verkligen barnens bästa? Beslut av denna dignitet behöver föregås av dialog med berörda och en tydligt kommunicerad risk- och
barnkonsekvensanalys. I stället landade ert besked i knäet på barn och föräldrar, som tvingas fundera på om barnen ska behöva skjutsas till redan fulla skolor över hela stan och om det som barnfamilj över huvud taget går att bo kvar i centrala Linköping.

Förslaget på beslutet har lett till oro och ledsamhet för våra barn, flera var i tårar. Barnen trivs mycket bra med sina lärare. De trivs med aktiviteterna på Atlasskolan. De trivs med sina rutiner. Det beslut ni avser att fatta leder till en stor omställning som redan nu påverkar barnens mående.

Ni verkar ha glömt vad #förvarjeelev skulle stå för och ert besked visar att det har ersatts med #förvarjespänn. I detta fall handlar det inte om något annat än pengar!

Cecilia Renklint
Joanna-Maria Papageorgiou
Anastasios Fylaktos
Malgorzata Pietrzak
Patricia Björklund
Fredrik Nilsson
Michal Pietrzak
Richard Renklint
Anna Ekermo Tagesson
Kalle Tagesson
Ronny Högberg
Maria Bograkou
Anja Petaros
Josip Azman
Carolin Enderlein
Kim Friberg
Ingrid Engstrand
Fredrik Engstrand
Josef Runbäck
Erik Necking
Slawomir Kucharski
Katarzyna Kucharska
Therese Rosén
Martin Rosén
Jessica Amorsken
Jens Turesson


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa