Politiken är dålig – kan vi inte bättre än så här?

Vi ser lösningar som bara halvt löser problem och vi ser politiker som uppenbart inte vet vad de pratar om, menar insändarskribenten.

Rimligen behöver politikerna vara representanter för olika typer av befolkningsgrupper och viljor för att förstå vad som efterfrågas av folket. Men vi har en situation där massvis med toppolitiker inte haft en anställning utanför politiken, menar insändarskribenten.

Rimligen behöver politikerna vara representanter för olika typer av befolkningsgrupper och viljor för att förstå vad som efterfrågas av folket. Men vi har en situation där massvis med toppolitiker inte haft en anställning utanför politiken, menar insändarskribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-12-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På många sätt är Sverige bättre än någonsin, men på många grundläggande sätt har samhället inte varit så här undermåligt på länge. Både bland politiker och tjänstepersoner har jag aldrig sett så låg nivå av beslut och handlingar. I mitt tycke har det blivit så mycket av den varan att det sänker resultaten från de människor som faktiskt gör ett bra arbete.

Låt oss titta närmare på kriminaliteten som ett exempel. Syftet med en stat och ett rättssamhälle är bland annat att upprätthålla ordning och säkerhet för sina invånares skull, men det misslyckas man med just nu. Vi har därefter valt att ha ett demokratiskt styre där vi röstar in de som ska besluta om lagar och resurserna. Rimligen behöver de kunna tillräckligt mycket för att kunna skapa ett bra beslut, men det verkar inte så. Rimligen behöver politikerna vara representanter för olika typer av befolkningsgrupper och viljor för att förstå vad som efterfrågas av folket. Men vi har en situation där massvis med toppolitiker inte haft en anställning utanför politiken eller andra meriter.

Resultatet kan sammanfattas med en situation där många människor i inflytelserika positioner fattar fler dåliga beslut än bra beslut. Må så vara att förutsättningarna är dåliga, men om man trots hela samhällets resurser inte kan skapa bra förutsättningar, så är man ingen bra politiker eller tjänsteman. Rimligen borde man då syssla med annat då, men dessa människor upplever väl att det finns skäl att stanna på den position de är olämpliga för.

Hur märks detta? Vi ser lösningar som bara halvt löser problem och vi ser politiker som uppenbart inte vet vad de pratar om. Har vår regering en klar idé om hur man med ett helhetsgrepp ska lösa kriminaliteten? Nej, man kollar på Danmark i varje fråga. Man tejpar i stället för att bygga om och hoppas det blir som i Danmark. Har oppositionen några idéer? Vi har ett parti som konsulterar amerikaner och lånar deras metoder för att byta samtalsämne i media. Vi har två andra partier som sysslar med "godhetsknarkande" och som utåt verkar tro att en utfrysning av SD löser allt. Vi har därefter just SD som har idéer som medför dålig politik. Låt oss inte fastna vid främlingsfientlighet eller inte, politiken är oavsett vad dålig. 

Kan vi verkligen inte bättre?