Polismästare Mats Löfving utsattes för justitiemord

Enligt min uppfattning har Mats Löfving alltid varit en stark och klarsynt person men den utsatta och ensamma situation som han sattes i ska ingen människa behöva få uppleva, menar insändarskribenten.

Insändare2023-03-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har i arbetet under flera år under min tid inom polisen haft nära kontakt och dialog med Mats Löfving och jag har uppfattat honom som en mycket intelligent, ansvarstagande och rättfram chef inom polisen.

Jag är inte insatt i vad som hänt när det gäller de anklagelser som på senare tid riktats mot honom. Dock har jag väldigt svårt att förstå hur utredaren Runar Viksten inför församlad press och massmedia kan ta sig friheten att så oförbehållet smutskasta Löfving och till och med komma med antydningar om att han borde skiljas från sin tjänst! I hans uppdrag som utredare kan detta agerande absolut inte ha ingått! Vikström skulle naturligtvis enbart ha lämnat över utredningen till rikspolischefen för eventuella åtgärder. Vikström har i sitt agerande, anser jag, även nu satt RPC i en mycket svårare situation än innan. 

Enligt min uppfattning har Löfving alltid varit en stark och klarsynt person, men den utsatta och ensamma situation som han sattes i ska ingen människa behöva få uppleva! För mig är detta ett exempel på rent ”justitiemord”! Bara några timmar efter att utredaren presenterat sin rapport om ”härvan” kring Mats Löfving kom det chockerande beskedet om att Mats Löfving hade hittats död i sitt hem i Norrköping. Hela polisorganisationen chockades svårt. 

Den skicklige polisen Mats Löfving hade tjänstgjort i yrket i över 40 år och var mycket hängiven sitt arbete. Ända in i det sista var han med i arbetet ute på ”fältet”. Det är just sådana chefer som behövs i ledande befattningar både på riksplanet och på myndigheterna!

All heder, anser jag, åt förre länspolismästaren tillika Löfvings företrädare Lars Engström i Östergötland som helt tycks ha kommit fram till samma uppfattning som jag (ÖC 2023-02-24) och all heder också åt Leif G W Persson som nu uppmanar de anhöriga att anmäla polisstyrelsen.